Objavljeno: 16.8.2012

Microsoftovi partnerji za Windows 8 RT

Med bližanjem datuma izida nove različice okolja Windows je Microsoft razkril še nekatere podrobnosti v zvezi z izdelki, ki bodo uporabljali popolno novost - Windows 8 RT za procesorsko platformo ARM, pretežno namenjeno tabličnim računalnikom. Microsoft je že nekaj časa namigoval, da bo na tem področju podprli le izbrane partnerje, proizvajalce strojne opreme. Zdaj je jasno, da bodo v prvem valu to le Asus, Dell, Lenovo in Samsung.

V oči bode predvsem dejstvo, da na kratkem seznamu ni tako znanih imen, kot so Hewlett-Packard, Toshiba, Fujitsu in Acer, če omenimo le največje. Predvsem zadnji je bil zelo kritičen do Microsofta, ker je ta medtem tudi sam vstopil na področje strojne opreme z lastno tablico Surface. Za ostale velja, da ima vsak svojo strategijo. HP je nekako tradicionalno bolj vezan na preizkušeno platformo x86/x64 (Intel/AMD), predvsem pa so se že enkrat opekli s svojo tablico na temelju procesorjev Arm (WebPad). Nikjer pa ni rečeno, da ostali ne bodo svojo ponudbo dodali kasneje, čeprav bodo s tem zamudili prvi val kupcev.

Nekaj časa je bilo nejasno, katero pot bo ubral Lenovo, zdaj pa je lahko že skoraj potrdimo, da bodo ponudili tablice tako z okoljem Windows 8 RT, kot bolj tradicionalni Windows 8 na Intelovi platformi. Viri blizu družbe navajajo, da bo z Windows 8 RT opremljen tudi pred časom predstavljeni prototip hibridnega računalnika oziroma tablice IdeaPad Yoga.

Microsoft je v tem trenutku predvsem zadovoljen, da je sočasno z izidom Windows 8 za Intelovo platformo uspel uskladiti razvoj kar treh izvedb okolja Windows 8 RT in sicer za proizvode družb Nvidia, Texas Instruments in Qualcomm, kar ni bila prav preprosta naloga. Sicer pa Microsoft vztraja in tablice Windows RT še vedno imenuje PC, čeprav striktno gledano, te to niso.

http://www.microsoft.com

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/08/13/collaborating-to-deliver-windows-rt-pcs.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji