Objavljeno: 1.5.2003

Microsoftovi projekti prihodnosti

Microsoftov oddelek za raziskave in razvoj v Redmondu je predstavil nekaj futurističnih projektov, s katerimi skušajo olajšati delo z računalnikom v prihodnosti. Zelo pomembna tehnologija, ki ji je Microsoft v preteklosti posvečal premalo pozornosti so iskalniki; v prvi vrsti razvijajo orodja, ki bodo omogočala lažje iskanje po spletu, hkrati pa razvijajo tudi tehnologije, ki naj bi omogočale lažje iskanje med podatki po računalniku.

Eno takih orodij naj bi celo zmoglo iskati med fotografijami glede njihovo vsebino in denimo poiskati vse fotografije na katerih je morje ali pa celo določena oseba. Projekt Sapphire pa se ukvarja s tem, da iskalnik samodejno gradi podatkovno zbirko povezav med besedami v dokumentih, podatkih v koledarjih, sporočilih elektronske pošte in trenutnimi sporočili; ko z miško kliknemo na nek stik v imeniku, sistem pokaže tudi vse ostale podatke, ki jih imamo o tej osebi, korespondenco, ki smo jo opravili z njo in dokumente v katerih se pojavlja.

V Redmondu razvijajo tudi rešitev za boj proti neželeni elektronski pošti, ki pravzaprav temelji na podobni zamisli, kot so jo predstavili HP-jevi raziskovalci. Za vsako prejeto elektronsko sporočilo strežnik samodejno pošlje odgovor pošiljatelju, ki se mu mora predstaviti s tem, da reši preprosto računsko operacijo. Takšna operacija traja nekaj sekund, kar ni problem za običajne pošiljatelje elektronske pošte, pošiljateljem neželene elektronske pošte, ki pošiljajo po nekaj milijonov sporočil dnevno, pa bi hitrost pošiljanja zaradi tega znatno upadla.

Nadalje so Microsoftovi raziskovalci preučevali hitrost spreminjanja vsebine na 151 milijonih spletnih strani in ugotovili, da se v roku tedna dni velika večina strani sploh ni spremenila. Ti podatki so ključni pri razvoju programov za samodejno spremljanje vsebine spletnih strani, saj so lahko optimizirali njihovo delovanje in zmanjšali nepotrebno preverjanje, ki polni spletni promet.

Veliko dela so vložili tudi v strojno prevajanje naravnih jezikov in programsko opremo za prevajanje iz angleščine v španščino izpopolnili že do take mere, da so lahko uspešno prevedli 125 tisoč člankov iz zbirke Microsoft Knowledge Base, večinoma bolj preprostih dokumentov kot so navodila, ki bolj ali manj sledijo določenim šablonam. V naslednjih mesecih nameravajo razviti podobne programe še za japonščino, nemščino in francoščino. S to programsko opremo bodo pri Microsoftu znatno privarčevali, saj so njihovi stroški za prevajanje med najvišjimi na svetu.

Uporabniški vmesniki so zmerom bili pomemben del razvoja pri Microsoftu, trenutno pa delajo na projektu imenovanem GWindows, kjer je mogoče dajati računalniku ukaze s kombinacijo glasovnih ukazov in gibov, podobno kot pri lanski filmski uspešnici Posebno poročilo, kjer so Microsoftovi raziskovalci sodelovali kot svetovalci prav glede tega uporabniškega vmesnika.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji