Objavljeno: 20.9.2003

Microsoftovo upravljanje avtorskih pravic

Pri Microsoftu so nedavno ponudili prve programske module, s katerimi omogočajo upravljanje in uveljavljanje avtorskih pravic pri dokumentih in datotekah z večpredstavno vsebino. Obenem so objavili tudi cene za strežnike, ki so namenjeni upravljanju in nadzoru nad avtorskimi vsebinami. Ključni del strategije uveljavljanja avtorskih pravic je zagotovo omejevanje dostopa do datotek z besedilom ali celo do celih programov.

Temeljni del sistema sta strežniški program WRMS (Windows Rights Management Services) ter orodja v novi zbirki Office 2003, imenovana IRM (Information Rights Management). Brezplačno pa je že na voljo odjemalec za storitev z imenom WRMC oziroma Windows Rights Management Client.

Program je potreben za uporabo avtorsko zaščitenih dokumentov ali datotek - na voljo pa je za Windows XP, Me, 98SE in 2000 ter za Windows Server 2003. Pripravljajo tudi dodatek za Internet Explorer, razvona različica pa je že na voljo. Strežniški program bo brezplačen, licenca za enega uporabnika pa bo stala 37 dolarjev. Licenca za dostop do datotek za naključne uporabnike, ki niso v podjetju, bo stala 18.000 dolarjev.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji