Objavljeno: 25.9.2002

Mikroprocesor UltraSparc 1,2 GHz

Družba Sun Microsystems je predstavila novi mikroprocesor UltraSparc III, ki deluje s taktom 1,2 GHz in porabi manj energije, kot njegovi predhodniki (53 W namesto sedanjih 75 W). Manjša poraba električne energije je pomembna lastnost, saj se vezja manj grejejo, manj pa je tudi napak pri računanju. Mikroprocesor so izdelali v družbi Texas Instruments, pri tem pa uporabili 130-nm tehnologijo.

Z novim procesorjem družba Sun ostaja v tekmi s cenejšimi računalniki, ki imajo procesorje Intel, pa tudi z zmogljivejšimi sistemi, ki imajo procesorje Power4 (IBM) in procesorje Itanium (Intel). Z uvajanjem 130-nm procesa so pri družbi Sun tokrat uspeli prehiteti družbo Intel, vendar še vedno zaostajajo pri razvoju novih procesorjev, saj so že pred dvema letoma napovedali procesor UltraSparc IV, pa ta še ni nared.

Novi procesor UltraSparc III naj bi prišel na tržišče do konca leta, z njim pa bodo prenovili tudi strežniške sisteme Sun Fire. Trenutno pri družbi Texas Instruments razvijajo prototip procesorja z dvema jedroma na isti polprevodniški rezini, prihodnje leto pa naj bi začeli uvajati 90-nm tehnološki proces, s katerim bi izdelovali procesor UltraSparc V.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji