Objavljeno: 3.7.2002

Milijarda osebnih računalnikov

Družba Gartner meni, da je računalniška industrija konec junija dosegla pomemben mejnik - milijardo izdelanih osebnih računalnikov. Prvi osebni računalnik je bil sistem z imenom Altair, nastal je leta 1974, navdušenci pa so si ga morali sestaviti sami, kar ni bila lahka in vselej uspešna naloga. Programiranje in uporaba sistema Altair je potekala prek stikal na prednji strani računalnika, rezultate pa je ponazarjalo prižiganje in ugašanje LED diod. Računalnik je imel 256 bajtov pomnilnikov, stal pa je 400 dolarjev.

Prvi osebni računalniki so bili pogosto predmet posmeha uporabnikov velikih računalnikov, njihovo rabo pa so videli zgolj v domači rabi in še to v omejenem obsegu. 25 let kasneje so osebni računalniki zdaleč prevladujoča računalniška naprava na svetu, tako v domačem, kot poslovnem okolju. Gartner ocenjuje, da je 76% vseh osebnih računalnikov bilo prodanih poslovnim uporabnikom, le slaba četrtina pa domači rabi. Največji delež predstavljajo osebni računalniki PC, zanimivo pa je, da je namiznih računalnikov skupno kar 81,5%, preostanek pa si delijo prenosniki in strežniki zasnovani na osnovi osebnih računalnikov (Intlovi osnovi). 38,8% vseh izdelanih osebnih računalnikov je bilo prodanih v ZDA, četrtina v Evropi in le 11,7% v Aziji ter Oceaniji.

Pri Gartnerju tudi opozarjajo, da bo naslednja milijard izdelanih računalnikov prišla precej hitreje kot doslej. Naslednji mejnik naj bi dosegli že predvidoma v letih 2007 ali 2008. Vse nižje cene, priljubljenost interneta in vse večja navezanost vsakdanjih opravil na računalniške sisteme so dejavniki, ki bodo povzročali, da se bo prodaja računalnikov v svetovnem merilu še naprej naraščala.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji