Objavljeno: 13.3.2007

Mini prenosnik z Windows Visto

Podjetje Vulcan Portals, ki je v lasti soustanovitelja Microsofta Paula Allena, je začelo s prodajo miniaturnega prenosnega računalnika Flipstart, na katerem lahko brez težav poganjamo operacijska sistema Windows XP in celo Windows Vista. Flipstart meri komaj 15 x 11,4 x 3,4 cm in tehta le 680 gramov, zato ga lahko spravimo celo v žep. Kljub majhnim dimenzijam ima vgrajeno celotno potrebno elektroniko prenosnega računalnika, vključno z 30 GB diskom, 512 MB RAM in 5,6 palčnim zaslonom, ki zmore prikazati ločljivost kar 1024 x 600 pik. Računalnik poganja procesor Intel Pentium M v ultra varčni izvedbi s taktom 1,1 GHz, Intelova pa je tudi integrirana grafika.

Tipkovnica ima sicer majhne tipke (proizvajalec pričakuje predvsem tipkanje s palci, medtem ko računalnik držimo z drugimi prsti), ki pa so lahko po potrebi osvetljene, medtem ko so sledilno ploščico in pripadajoče tipe postavili na dokaj nenavadno mesto, nad samo tipkovnico. Vgrajeni so vmesniki Wi-Fi, bluetooth, kasneje pa bo del opreme lahko tudi vmesnik za mobilno telefonijo. Ne manjkajo tudi VGA izhod, omrežni vmesnik in dva priključka USB. Posebnost računalnika je tudi dodaten zaslon LCD na pokrovu zaslona z imenom InfoPane, ki pri zaprtem računalniku omogoča ogled pomembnih informacij, kot so koledar, kontakti in elektronska pošta.

Z običajnim akumulatorjem Flipstart deluje od 1 do 3 ure, na voljo pa je tudi zmogljivejši, ki zagotavlja 3 do 6 ur delovanja. Vulcan Portals bo Flipstart sprva prodajal v ZDA za ceno okoli 2.000 dolarjev. Allenovo podjetje napoveduje, da že razvijajo model, ki bo imel disk velikosti 100 GB in pomnilnik velik do 4 GB brez bistvenega povečanja zunanjih dimenzij.

http://www.flipstartpc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji