Objavljeno: 4.7.2010

MIT obljublja 100-krat hitrejši in cenejši internet

Raziskovalci na univerzi Mit so razvili tehnologijo, ki bo omogočila morda celo 100- do 1000-krat hitrejši prenos podatkov prek interneta, povrh vsega celo za manjše stroške, zlasti glede porabe energije, kot doslej. Inovativni pristop leži v zasnovi usmerjevalnikov, ki lahko z novo tehnologijo preusmerjajo kar optične signale.

Klasični usmerjevalniki, tudi tisti z optičnimi povezavami v svet, danes svetlobni signal za usmerjanje pretvorijo v električnega, ga nato procesirajo in usmerijo na naslovnike. To seveda pomeni, da so usmerjevalniki ozko grlo in hkrati glavni dejavnik pri hitrosti procesiranja podatkov. Raziskovalci so svoj pristop imenovali "tokovni preklop" (flow switching), saj ta omogoča posredovanje optičnega signala neposredno na naslovnika.

Omejitev je ta, da tak princip prenosa podatkov deluje le v eno smer, se pravi, da po eni povezavi svetlobo prenašamo le v eno smer in ne izmenično v obe smeri. Zaradi tega so odpravili potrebo, da bi signale za potrebe usmerjanja najprej spremenili v električni signal. Omejitev zaradi smeri pa se da odpraviti z ustreznim načrtovanjem topologije omrežja, ki ima ločene potri za eno in drugo smer komunikacij.

Strokovnjaki na MIT menijo, da bo princip sprva zanimiv predvsem za primer, kjer gre za obsežen prenos podatkov med lokacijami, na primer na nivoju internetne hrbtenice. Kasneje pa naj bi tehnologijo uporabili tudi na nivoju manjših omrežij, vse do rabe doma.

http://web.mit.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji