Objavljeno: 2.9.2003

MIT predstavlja futuristično kodo za izdelke

Skupina akademikov pod okriljem univerze MIT in predstavniki velikih multinacionalk se pripravljajo na predstavitev revolucionarnega sistema za označevanje izdelkov, ki bo močno vplival na proizvodnjo, logistiko in trgovino. Nova tehnologija z imenom EPC naj bi nadomestil današnjo črtno kodo, ki jo uporabljajo proizvajalci in trgovci za označevanje domala vseh izdelkov.

Bistveno nove tehnologije EPC (Electronic Product Code) je koda, ki omogoča postavitev serijske številke domala vsakemu izdelku na planetu. Za razliko od tega pa črtno kodo danes uporabljamo predvsem za označevanje skupine izdelkov. Nova 96-bitna koda je sestavljena tako, da nudi dovolj prostora za označevanje domala vsakega zrna riža na našem planetu, zato ocenjujejo, da je naslovni prostor dovolj velik za vse izdelke.

Označevanje s serijsko številko naj bi v bodoče razrešilo kup težav, od preprečevanja tihotapljenja do bolj učinkovite logistike. Poleg same oznake izdelka in cene pa bo koda lahko vsebovala tudi dodatne informacije, kot je na primer lokacija. Za razliko od črtne kode, bo sama oznaka shranjena v elektronskih oznakah, ki jih lahko preberemo prek brezžičnih povezav (RFID). S tem se bodo močno pohitrila nekatera opravila, kot sta plačevanje na blagajnah in opravljanje inventur.

Tehnologijo so na univerzi MIT pripravljali zadnjih pet let, sočasno pa so pridobili podporo večine velikih proizvajalcev in trgovcev. Kljub navdušenju pa je koda EPC še vedno v fazi razvoja, zamenjava črtne kode pa ni preprosta stvar, zato strokovnjaki menijo, da bo do praktične uporabe minilo še okoli deset let. Glavni razlog je v ceni elektronskih oznak, ki so danes še previsoke za praktično uporabo v izdelkih, kot je na primer pločevinka pijače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji