Objavljeno: 5.5.2011

MIT razvija nov tip 3D zaslona

Znanstveniki priznane univerze MIT, natančneje njenega raziskovalnega inštituta Media Lab, so razvili nov tip 3D zaslona, ki ne potrebuje očal in se v praksi obnaša precej bolje od dosedanjih avtostereoskopskih zaslonov. Nova tehnologija, ki so jo poimenovali HR3D (High-Rank 3D) ponuja 3D sliko brez velikega žrtvovanja ločljivosti, svetlosti slike, zornega kota ali porabe energije.

Povrh vsega jo sestavljajo dokaj običajne komponente, povezane z dobro zamislijo. HR3D uporablja dva zaslona LCD, ki sta povezana eden čez drugega. Na spodnjem zaslonu se prikazuje osnovna slika, drugi, ki je prosojen, pa prikazuje skrbno pripravljen vzorec (masko), ki daje vtis globine slike. Znanstveniki so za prototip vzeli kar dva navadna monitorja Viewsonic VX2265wm, pri katerih so LCDjem odstranili nepotrebne sloje, kot so polarizacijski filtri in zaščitno steklo.

Podobno zamisel uporabljajo tudi nekateri doslej znani avtostereoskopski zasloni, kot tisti vgrajeni v igralne konzole Nintendo 3DS, le da so tam namesto dveh slojev LCD uporabljene fiksne paralaksne maske.

http://web.media.mit.edu/~mhirsch/hr3d/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji