Objavljeno: 11.4.2010

MIT Surround Vision

Raziskovalci znamenitega oddelka Media Lab univerze MIT so prikazali nov koncept prostorskega prikazovanja video posnetkov, ki so ga poimenovali Surround Vision. Podobno kot pri zvoku sistemi Surround Sound z več zvočniki ponazorijo prostorski zvok, v primeru rešitve Surround Vision uporabljamo več zaslonov ali mobilnih naprav, s katerimi prikažemo različne poglede glede na prikazano sceno.

Za demonstracijo zmožnosti programske zasnove so avtorji poleg televizorja uporabili še prenosne tablične video predvajalnike, ki so opremljeni z ustreznimi tipali (kompas, senzor premikanja) in s tem omogočajo posredovanje informacije, kako jih uporabnik obrača v prostoru. Programska oprema nato glede na položaj v prostoru prikaže drugačen video posnetek za tisti predel, kjer je dodatni zaslon od tistega, kar je na centralnem zaslonu. Tako bi lahko pri video posnetku vožnje z avtomobilom lahko obrnili mobilni zaslon v levo in s tem na njem dobili stranski pogled iz vozila. Rešitev je uporabna tudi za scenarije masovne rabe, kjer lahko dobijo uporabniki na svoje naprave dodatne informacije preprosto tako, da jih odmaknejo od glavnega zaslona.

Avtorji trdijo, da so za delovanje sistema, z izjemo namensko razvite programske opreme, uporabili razmeroma standardne naprave. Danes že precej mobilnih telefonov premore potrebna tipala, vse več pa je tudi DVD filmov, ki imajo video posnetke na voljo z različnih zornih kotov. Kot mnoge imenitne ideje, ki se porodijo v laboratorijih MIT pa tudi za to še ni konkretnih načrtov za komercialno rabo.

http://web.mit.edu/press/2010/augmented-tv

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji