Objavljeno: 16.10.2003

Mobilni nakit in plačevanje

Nokia je predstavila prve primerke tako imenovanega mobilnega nakita pod blagovno znamko Nokia Imagewear. Trenutno so na voljo trije kosi nakita, Nokia Medallion I in II ter Nokia Kaleidoscope, ki lahko prikazujejo z mobilnim telefonom posnete fotografije. Medaliona se lahko nosita kot verižica ali zapestnica z majhnim barvnim zaslonom (16,7 x 16,7 mm) na obesku. V obesek je mogoče shraniti do osem fotografij, čas delovanja pa je do 15 ur. Kaleidoscope je nekoliko drugačna naprava, namenjena shranjevanju z mobilnim telefonom posnetih fotografij, ki si jih lahko ogledujemo na zares majhnem, tako imenovanem navideznem zaslonu, ki ga pristavimo k očesu. Naprava ima lasten pomnilnik in vmesnik za kartice MMC, omogoča pa manj kot uro delovanja. Poleg teh treh izdelkov, ki bodo prišli na tržišče v začetku naslednjega leta, pri Nokii napovedujejo v skupini Imagewear tudi majhen video predvajalnik.

Sicer pa so iz Nokie sporočili tudi, da so skupaj z Viso razvili rešitev za mobilno plačevanje. Pravzaprav gre za storitev mobilne denarnice, ki je že nekaj let prisotna v nekaterih Nokiinih mobilnih telefonih poslovnega razreda, sedaj pa so pridobili tudi Visino certifikacijo imenovano Verified by Visa. V novi mobilni listnici bodo podatki kot so številka kreditne kartice in razne šifre varno shranjeni, dostop do njih pa bo preprost, a zaščiten s posebnim geslom. Mobilna denarnica bo omogočala preprost in varen vnos plačilnih podatkov v WAP oziroma spletne strani namenjene nakupovanju ter dodatne storitve za uporabnike Visinih kreditnih kartic.

Z vse večjim osredotočanjem na razne storitve pa je pri Nokii prišlo tudi do strateškega preoblikovanja korporacije, ki je sedaj razdeljena na štiri enote. Najpomembnejša je še zmerom Nokia Mobile Phones, ki razvija mobilne telefone, preostale enote pa se ukvarjajo z omrežji (Nokia Networks), večpredstavnimi storitvami in rešitvami (Nokia Multimedia), medtem ko bo enota Nokia Enterprise Solutions razvijala celostne rešitve za velika podjetja.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji