Objavljeno: 4.4.2000

Mobilni operaterji predrago sprejemajo stacionarne klice

Združenje European Competitive Telecommunications Association (ECTA) ocenjuje, da evropski operaterji mobilne telefonije letno zaračunajo 4,5 milijarde evrov preveč za klice, ki prihajajo iz stacionarnih telefonskih omrežij. V raziskavi, ki so jo naročili pri svetovalnem podjetju Analysys Ltd., so pretehtali ceno zaključevanja klicev v evropskih mobilnih omrežjih z metodo, ki jo je razvijal tudi britanski telekomunikacijski regulator The Office of Telecommunications (Oftel).

Rezultati kažejo, da mobilni operaterji za zaključevanje (terminacijo) klicev stacionarnim operaterjem zaračunajo od 40 do 70 % previsoko ceno in ti zneski bremenijo žepe uporabnikov. Terminalna nadomestila, ki jih zaračunavajo stacionarni operaterji so največkrat natančno opredeljena, pri mobilnih operaterjih pa niso. Z višanjem cen storitev in znižanjem dejanskih stroškov zaradi naprednejših in bolj učinkovitih omrežij ob nespremenjenih načinih zaračunavanja lahko presežni stroški dosežejo tudi 300 %.

ECTA je o rezultatih raziskave že poročala Evropski komisiji, ki se pospešeno ukvarja s telekomunikacijsko regulativo. Evropska komisija je v preteklosti objavila primerjalne in priporočene cene za povezovanje (interconnection) med operaterji stacionarne telefonije, kar je odločilno prispevalo k njihovem zmanjšanju. ECTA želi na podoben način čim hitreje doseči blagodejne spremembe tudi v mobilni telefoniji, vendar zakonodajnih sprememb ni pričakovati pred letom 2003.

http://www.ectaweb.org

http://www.analysys.com

http://www.oftel.gov.uk

http://europa.eu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji