Objavljeno: 2.5.2002

Mobilni procesorji s še manjšo porabo

Intel je svoj procesorski primat, ki ga drži tudi med prenosnimi računalniki, z novo serijo procesorjev še utrdil. Serija procesorjev Mobile Pentium III-M je namreč razširjena z modeli, ki potrebujejo izredno malo električne energije in se tako malo grejejo, da nekateri sploh ne potrebujejo ventilatorja. Sistemi so tako varčnejši, hkrati pa tudi tišji.

Na voljo so trije novi modeli. Najhitrejši je procesor z uradnim imenom Low Voltage Mobile Intel Pentium III Processor - M. Deluje s frekvenco 933 MHz, oziroma 533 MHz, kadar prenosnik deluje z akumulatorjem. Takrat tudi porabi manj kot 1W električne energije. Manj zmogljiva, vendar zato namenjena najmanjšim subnotesom in prihajajočim tabličnim PCjem sta procesorja Ultra Low Voltage Mobile Intel Pentium III Processor - M. Oba delujeta s frekvenco 800 MHz (400 MHz pri delovanju na akumulator), pri čemer ima eden zunanje vodilo s 133 MHz, drugi pa 100 MHz. Oba pri akumulatorskem delovanju porabita manj kot 0,5 W.

Kljub različnim imenom (Low Voltage in Ultra Low Voltage) vsi trije procesorji delujejo z napetostjo 1,15 V (1,05 V pri delu z akumulatorjem). Očitno je tudi pri proizvajalcih procesorjev dozorelo spoznanje, da je veliko uporabnikom avtonomija pomembnejša od procesorske moči.

http://http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji