Objavljeno: 19.2.2000

Mobilni telefon namesto čekov

Proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia in Visa International, upravljalec svetovnega plačilnega sistema Visa, bosta sodelovala pri razvoju tehnologij in storitev za lažje plačevanje računov prek mobilnega telefona. Njun namen je razviti načine na osnovi protokola WAP, ki bi omogočili plačevanje s preprosto izbiro na zaslonu mobilnega telefona. Nokia in Visa soglašata, da je prav varnost plačevanja in pristnost udeležencev tovrstnega poslovanja največja ovira, zato bosta postopoma uveljavljala tudi sistem SET (Secure Electronic Transaction), ki omogoča zanesljivo prepoznavanje prodajalca in kupca ter šifriranje (enkripcijo) podatkov med prenosom.

Podatki za plačevanje prek mobilnega telefona bodo vsebovani na drugi kartici SIM, za katero bo Nokia priredila ustrezen prostor pri novih mobilnih telefonih.

Motorola je že prej napovedala nove mobilne telefone, ki bodo lahko sprejeli kreditne kartice običajne velikosti. Nove tehnične rešitve verjetno ne bodo razveselile uporabnikov, ki mobilnih telefonov ne menjavajo vsako leto ali dve, zato nekatere finančne ustanove razvijajo rešitve, ki bodo podatke za elektronsko poslovanje vsebovale v omrežju. Tudi ta način ima svoja tveganja, saj potrošnik ne more vedeti, ali bodo ti podatki uporabljali še za druge namene, za katere ni izdal ustreznega pooblastila. Po besedah predstavnika sistema Visa International imajo težave, ker ni mednarodno sprejetih pravil ali usmeritev za uporabo podatkov, ki bi si jih oni vsekakor čim prej želeli.

Uporabniki telefonov WAP v Veliki Britaniji zahvaljujoč dogovoru z operaterjem mobilne telefonije BT Cellnet lahko že sedaj na zaslonu svojega mobilnega telefona preberejo kraj najbližjega bančnega avtomata VISA. Na spletno stran http://www.visa.com/atms/ preprosto vpišejo poštno številko kraja, kjer se trenutno nahajajo in prejeli bodo naslove najbližjih treh bančnih avtomatov. Čez nekaj tednov bo iskanje možno tudi po imenu ulice, še letos naj bi tovrstno storitev razširili na 531 tisoč bančnih avtomatov VISA v 120 državah sveta. VISA je eden od 13 ponudnikov storitev operaterja WAP Cellnet, ki je storitve WAP ponudil prvi v Veliki Britaniji. Iskalnik bančnih avtomatov VISA bo v prihodnosti uporabljal tehnologijo satelitskega določanja položaja GPS, ki bo poskrbela za zanesljivo ugotavljanje položaja uporabnika in iskanje najbližjih bančnih avtomatov.

http://www.nokia.com

http://www.visa.com

http://www.btcellnet.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji