Objavljeno: 21.10.2003

Mobilni telefoni s fotoaparati vse bolj priljubljani

Prodaja mobilnih telefonov z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati naj bi porasla iz 19 milijonov v lanskem letu na skoraj 300 milijonov v letu 2007, je v svojem poročilu zapisala družba za raziskave IDC. Njihove analize tržišča mobilne telefonije kažejo, da po eni strani proizvajalci zaradi vse nižjih cen vgrajujejo digitalne fotoaparate v vse več modelov, po drugi strani pa so tudi uporabniki pripravljeni plačati nekoliko več za tovrstne naprave in z njimi povezane storitve kot je MMS.

Kljub temu pri IDC-ju opozarjajo, da pri novih uporabnikih lahko hitro pride do naveličanosti s takimi storitvami, še posebej, če jih je težko uporabljati in so predrage. Po njihovem mnenju se bodo operaterji in proizvajalci morali še malo bolj potruditi, če bodo želeli mobilne telefone s fotoaparati približati večjemu krogu uporabnikov. Hkrati so tudi ugotovili, da je prodaja telefonov z digitalnimi fotoaparati precej večja kot prodaja t.i. pametnih telefonov, saj so slednji dražji in jih je še bolj zapleteno uporabljati.

Vseeno pa se IDC-jeve ugotovitve zdijo nekoliko preveč pesimistične, saj 300 milijonov telefonov v letu 2007 še zmerom pomeni manj kot polovico vseh načrtovanih prodanih modelov, podatki iz razvitih trgov kot sta Južna Koreja in Japonska pa kažejo, da je po dveh letih od prodora mobilnih telefonov s fotoaparati že težko najti telefon brez njega. Res pa je, da smo v Evropi šele zdaj priča predoru, v ZDA pa so tovrstni telefoni še zmerom precejšnja redkost.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji