Objavljeno: 20.3.2004

Mobilni telefoni v središču pozornosti

Kljub temu, da število obiskovalcev na CeBITu zadnja leta upada in na razstavnih prostorih ni več takšne množice ljudi kot pred leti, se operaterji GSM in proizvajalci mobilnih telefonov ne morejo pritoževati nad obiskom. Hale, v katerih razstavljajo s telefonijo povezana podjetja, so namreč med najbolje obiskanimi, in to navkljub dejstvu, da so proizvajalci veliko novosti predstavili že pred sejmom na konferenci 3GSM. Največji operaterji, kot sta Vodafone in nemški Telekom, so zasedli kar cele hale, medtem ko je vsako podjetje, ki na področju GSM telefonije da kaj nase, svoje izdelke predstavljalo na velikem in pisanem razstavnem prostoru.

Tako operaterji kot proizvajalci telefonov so se letos usmerili predvsem v večpredstavne dodatke. Telefone z vgrajenimi MP3 predvajalniki in digitalnimi fotoaparati, ki se jih pred nekaj leti ne bi sramovali niti zahtevnejši uporabniki, so predstavili skoraj vsi proizvajalci. Nekaj manj novosti je bilo na področju pametnih telefonov in poslovnih telefonov.

Nokia je na CeBITu predstavljala novi Communicator 9500, ki pa ga je prvič pokazala javnosti že na kongresu 3GSM. Novost je telefon 7610, ki je še eden v vrsti telefonov tega podjetja z neobičajno razporejenimi tipkami. Gre za telefon z okoljem Series 60, ki ima vgrajen fotoaparat z ločljivostjo ene megapike, s katero lahko tudi snemamo filme dolžine največ 10 minut. Vgrajeni pomnilnik s zmogljivostjo 8 MB pa lahko razširimo s karticami MMC manjšega formata. Nokia je na svojem razstavnem prostoru izpostavila tehnologijo Push-To-Talk (PTT). PTT je tehnologija, ki omogoča pogovarjanje v stilu walkie-talkijev, brez vzpostavljanje povezave z GSM centralo. Medtem ko so se ostali večji proizvajalci odločili za skupen standard, se je Nokia odločila za z ostalimi nezdružljivo rešitev, tako da lahko v prihodnje na tem področju pričakujemo kar nekaj vroče krvi med proizvajalci mobilnikov.

Med bolj pričakovane novosti bi lahko šteli tudi Sagemov telefon My S-7. Gre za prvi Sagemov telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile 2003. Telefon bo imel vgrajeno kamero in fotoaparat, njegove zmožnosti pa bomo lahko razširili s karticami MMC in SD. Podrobnejši tehnični podatki pa bodo na voljo šele po sejmu.

Siemens je poleg telefonov nižjega cenovnega razreda predstavil tudi izboljšan model S, namenjen poslovnežem. S65 po zmožnostih in merah še najbolj spominja na SonyEricssonov T610/T630, tako da ne gre za pretirano novost. Bolj revolucionaren je t.i. PenPhone. Gre za telefon oblike pisala, v katerega vnašamo podatke tako, da jih napišemo na kakršnokoli podlago. Na ta način vnašamo in izbiramo številke v imeniku, prav tako pa na papir preprosto napišemo tudi sporočilo SMS. V primerih, ko nimamo na voljo primerne podlage, lahko telefon krmilimo tudi s pomočjo zvočnih ukazov.

SonyEricsson je največ pozornosti pritegnil s telefonom/ročnim računalnikom P900, ki pa spada že med starejše izdelke tega proizvajalca. Novost je serija telefonov 700. SE K700i in S700i ponuja podobne zmožnosti kot Nokiini telefoni z operacijskim sistemom Series 60, model S700i pa je opremljen tudi z digitalnim fotoaparatom z 1,3-milijonskim tipalom. Nekaj prahu je dvignil tudi sicer že pred časom najavljeni UMTS telefon Z1010. Telefon, ki je za razliko od večine UMTS telefonov po velikosti primerljiv s telefoni GSM, se ponaša z dvema tipaloma CCD, od katerih eno služi fotografiranju, drugo pa videotelefoniji.

Motorola je na CeBITu predstavila svojega novega paradnega konja med UMTS telefoni: E1000. Telefon je opremljen s tehnologijo PushToTalk, ki pa ni združljiv z Nokiino izvedbo PTTja. E1000 je opremljen z digitalnim fotoaparatom z ločljivostjo 1,3 megapike, ki ima kar 8-kratni digitalni zoom.

Vodafone je na svojem razstavnem prostoru prikazoval storitve in novosti, ki jih bo ponujal v svojem omrežju UMTS. Med strojno opremo z oznako tega operaterja pa izstopa UMTS Mobile Connect Card, ki omogoča tudi podatkovno povezavo v omrežjih 3G.

Na sejmu je svoje izdelke predstavljalo tudi večina daljnovzhodnih izdelovalcev telefonov GSM. Prevladovali so modeli z digitalnimi fotoaparati z ločljivostjo ene megapike ali več, manj pa je bilo novosti med pametnimi telefoni in poslovnimi izdelki. Večina najbolj zanimivih modelov za zahtevnejše uporabnike pa spada med izdelke namenjene za korejski ali japonski trg. To velja tudi za telefone tretje generacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji