Objavljeno: 7.11.2002

Mobitelovo UMTS omrežje naslednje leto v Ljubljani in na Brniku

Največji slovenski operater mobilne telefonije, Mobitel, je predstavil natančne načrte za tretjo generacijo mobilne telefonije, UMTS, ki naj bi jo dočakali v naslednjem letu. Kot je poudaril direktor Mobitela Anton Majzelj naj bi najkasneje do konca naslednjega leta pričela delovati prva faza Mobitelovega UMTS omrežja, v kateri bo Ljubljano in Brnik pokrivalo UMTS omrežje s 107 baznimi postajami. Preostalo Slovenijo bodo s signalom pokrili kasneje, vendar vodstvo Mobitela točnih datumov ni želelo imenovati, saj bodo odvisni od uspehov UMTS-a. So pa zatrdili, da se tako imenovane priprave terena za postavitev potrebnega števila baznih postaj že potekajo. Sicer pa bo za zadovoljivo pokritost celotne države treba postaviti 3000 baznih postaj, kar je 6 krat več kot jih ima Mobitel v omrežju GSM.

Letos decembra bodo pri Mobitelu pričeli vgrajevati bazne postaje, ki jih bo dobavil Ericsson in preizkušati delovanje omrežja. Čeprav je planiran datum za pričetek obratovanja šele konec 2003, pa je glavna ovira za bolj zgodnji datum pomanjkanje UMTS telefonskih aparatov, zato je Majzelj zagotovil, da v kolikor bodo uspeli prej dobiti dovolj aparatov, lahko omrežje prične delovati že poleti.

Ob predstavitvi UMTS seveda ni šlo brez omembe storitev tretje generacije mobilne telefonije, pri čemer ne gre pričakovati velikih sprememb, saj bodo prve storitve najverjetneje zgolj olepšane različice teh, ki jih poznamo danes. Kot dokaj tipično storitev so predstavili nakup kino karte, ki bo takrat lahko vključeval tudi natančno lokacijsko storitev, ogled reklamnega spota filma in nakup vstopnice z izbiro sedeža. Sicer pa naj bi storitve v omrežju UMTS zaznamovala bolj preprosta uporaba in lažja identifikacija uporabnika. Med morebitnimi storitvami so predstavniki Mobitela omenjali tudi postavitve kamer na prometne ceste s čimer bi lahko nudili bolj natančne prometne informacije. Hitrost prenosa podatkov v omrežju UMTS bo znašala 64 Kb/s v obe smeri, kar je dovolj za videokonference, medtem ko bo največja hitrost prenosa v smeri proti uporabniku znašala 384 Kb/s.

Sicer pa na tiskovni konferenci predstavniki Mobitela niso hoteli dajati podrobnejših podatkov o morebitnem sodelovanju z drugima dvema operaterjema pri izgradnji in uporabi omrežja UMTS. Čeprav je Mobitel že plačal koncesijo za UMTS in bo sam plačal tudi izgradnjo prve faze omrežja, pa je nadaljnja širitev še vedno velik finančni zalogaj.

http://www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji