Objavljeno: 25.7.2000

Modemi z novim protokolom V.92

Čeprav so na pohodu nove komunikacijske tehnologije, kot so ISDN, DSL in kabelski modemi, bomo, tako kaže, doživeli še eno preoblikovanje standardov pri analognih modemih. Organizacija ITU (International Telecommunications Union) je nedavno tako ratificirala nov standard za analogne modeme, ki so mu dali oznako V.92.

Glavna razlika med dosedanjim standardom V.90 in novim V.92 pa ni v hitrosti prenosa med oddaljeno lokacijo in uporabnikom (download), temveč zgolj v hitrosti prenosa od uporabnika na oddaljeno lokacijo (upload). Dosedanji standard V.90 je namreč omogočal prenos podatkov v to smer s hitrostjo le 33,6 Kb/s, medtem ko standard V.92 to hitrost dviguje na 47 Kb/s, kar je za 40 % bolje kakor doslej. Toda ITU poudarja, da je to največja možna hitrost opredeljena s standardom, za katero pa je treba imeti primerno kakovostno telefonsko povezavo. Prav lahko se zgodi, da novi standard marsikje v praksi ne bo prinesel nobenih prednosti, če linije niso dovolj kakovostne.

Hitrost prenosa od oddaljene lokacije do uporabnika znaša še naprej 56 Kb/s. V.92 torej prinaša malo bistvenih novosti in v celoti še vedno zaostaja za konkurenčnimi tehnologijami, zlasti storitvijo ISDN, ki omogoča prenos s hitrostjo 64 kb/s na dveh kanalih sočasno (v resnici torej 128 kb/s). V.92 prinaša še nekaj manjših novosti. Predvsem so skrajšali čas, potreben za uskladitev med modemi, poleg tega pa V.92 na sistemskem nivoju podpira signal o vhodnem klicu, pri katerem lahko uporabniki sprejmejo klic, a jim pri tem ni treba prekiniti povezave z internetom. Novost je tudi standard za stiskanje podatkov v.44, ki omogoča prepustnost do 300 Kb/s (teoretično) v primerjavi z dosedanjim standardom v.42bis s prepustnostjo pri modemih V.90 v območju med 150 Kb/s in 200 Kb/s.

Po sedanjih podatkih lahko pričakujemo prve z V.92 združljive modeme konec letošnjega leta ali v začetku naslednjega. Za zdaj pa še ostaja odprto vprašanje, ali bodo proizvajalci modemov V.92 ponudili tudi kot programsko nadgradnjo za obstoječe modeme V.90.

http://www.itu.ch

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji