Objavljeno: 11.7.2006

MRAM je tu

Podjetje Freescale Semiconductor, ki se je pred dvema letoma ločilo od matične Motorole, je začelo z izdelavo novih pomnilniških čipov MRAM. 4-megabitni (256 Kb x 16 b) "magnetni RAM", znan tudi pod imenom MR2A16A, je bil v razvoju celo desetletje. Že prvi demonstracijski primerki izpred dveh let so pritegnili veliko pozornosti, zato najbrž ne bo trajalo dolgo, ko bodo na voljo tudi prvi izdelki z novim tipom pomnilnika.

MRAM predstavlja enega izmed največjih dosežkov na področju računalniških pomnilnikov v zadnjem desetletju, ki se utegne v bližnji prihodnosti znajti tudi v mnogih napravah zabavne elektronike, predvsem v prenosnih. Podatke hrani tudi po izklopu elektrike, v primerjavi s pomnilnikom flash pa je hitrejši pri branju in pisanju podatkov, pa tudi manjši in cenejši. V prihodnosti bi ga lahko uporabljali tudi za hranjenje operacijskih sistemov, kar bi omogočilo skoraj takojšnji zagon računalnikov.

Freescale, ki je bil v preteklosti znan predvsem po izdelavi procesorjev PowerPC za Applove računalnike, je pri razvoju sodelovalo z okoli 20 podjetji, med drugim z IBM in Infineon, prve naprave s pomnilnikom MRAM pa so bile napovedane že za leto 2004.

www.freescale.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji