Objavljeno: 29.4.2004

NAB 2004

Las Vegas je konec aprila gostil letno konferenco ameriškega nacionalnega združenja video profesionalcev NAB, na katerem je računalniška tehnologija igrala centralno vlogo. Nič čudnega torej, če je otvoritveni govor imel predstavnik računalniškega podjetja, v tem primeru družbe Hewlett-Packard. Carly Fiorina je v svojem govoru poudarila, da se področje digitalne televizije in videa vse bolj digitalizira, nastajajo pa nove storitve, ki doslej niso bile možne.

HP seveda pri tem računa na digitalno televizijo kot na nov vir zaslužka, tako pri uporabnikih, kot ponudnikih vsebin. Slednjim nudijo, tako kot drugi veliki proizvajalci računalniške opreme, nove možnosti, ki jih prinaša računalništvo na zahtevo. Ker je video v digitalni obliki procesorsko in pomnilniško zelo potraten, lahko ponudniki najamejo opremo in jo uporabljajo na zahtevo, kar naj bi bil nov poslovni model pri uporabi računalniških storitev.

Sicer pa je NAB potekal v luči digitalizacije TV oddajanja, ki se dogaja tudi v ZDA (trenutno digitalno oddaja že okoli 1.200 lokalnih TV postaj), čeprav se zdi, da je Evropa v tem pogledu korak naprej. Druga velika smer, ki je jasno vidna tudi v novih izdelkih in kjer so ZDA precej pred Evropo, je televizijski signal z visoko ločljivostjo (HDTV). Podpora je vse večja, tako s strani ponudnikov vsebin, kot tudi proizvajalcev strojne in programske opreme. Celo izdelki za domačo rabo dobivajo zmožnosti montaže posnetkov v ločljivostih HDTV.

Adobe je tako predstavil niz novih izdelkov, ki nudijo podporo za novo tehnologijo. Novi video urejevalnik Premiere Pro 1.5 tako podpira montažo v različnih HD zapisih, kot so HDV in HDTV 1080i brez uporabe kompresije. Nove funkcije so podprli tudi številni ponudniki strojne opreme. Premiere Pro 1.5 poleg tega prinaša nov način urejanja posnetkov z Bézierjevimi krivuljami, nove filtre znane iz paketa Photoshop ter zmožnost uporabe dodatkov za Affter Effects neposredno iz programa. Številne novosti so namenjene profesionalni rabi, kot je podpora za projekte v zapisih AAF in EDF ter zvočne učinke VST. Cena nove različice je 700 dolarjev.

Adobe je predstavil tudi druge novosti. After Effects 6.5 prinaša nove prednastavitve Animation Presets, ki olajšajo izdelavo animacij (besedilnih in drugih), novo orodje za kloniranje posnetkov, predvsem pa tesnejšo integracijo z drugimi video in zvočnimi programi podjetja. Paket Encore DVD 1.5 je namenjen izdelavi DVD vsebin, nova različica pa prinaša precej izboljšan nadzor nad menuji, slikami in drugimi dodatki k video posnetkom. Med drugim lahko v paket Encore uvozimo sloje iz slikarskega paketa Photoshop, kar omogoča lažji nadzor predmetov. Boljša je podpora za strojno opremo, saj lahko Encore zdaj pripravlja posnetke, medtem ko nadaljujemo z delom, predogled pa imamo lahko neposredno na ločenem video zaslonu. Adobe je prenovil tudi program za zvočno obdelavo Audition 1.5, ki olajša lažjo pripravo prostorskega zvoka, učinkovitejše popravljanje napak in filtriranje motenj (šumov, pogovorov,...). Audition odslej podpira tudi zvočne učinke VST ter lažje večstezno snemanje.

Microsoft je na sejmu NAB prikazoval svoje napore, ki združujejo tehnologijo Windows Media 9 in video posnetke z visoko ločljivostjo (HD). V ta namen so razvili različico Windows Media Video High Definition, za katerega je že na voljo kodirnik, prvi izdelki pa so bili že na ogled na sejmu. Glede povezave med opremo za HD posnetke in računalniki pa je Microsoft podprl specifikacijo HD Serial Digital Interface (HD-SDI), ki omogoča 10-bitno večstezno urejanje. Prve izdelek lahko pričakujemo od podjetij Matrox, NLE in drugih. Skupaj z družbo Sonic Solutions pa so predstavili tudi programski paket DVD Producer WMV HD Edition, ki med prvimi izkorišča nove zmožnosti priprave DVD posnetkov v visoki ločljivosti.

Tudi Apple stavi na video posnetke HD. Novost je video urejevalnik Final Cut Pro HD, ki kot že ime pove, podpira posnetke v zapisih DVCPRO HD, DV in SD. Apple trdi, da paket podpira urejanje v realnem času s kakovostjo za TV prikazovanje, pri tem pa potrebuje razmeroma standardno strojno opremo. Paket je ob primernem diskovnem polju sposoben delati s tja do 10 sledmi sočasno, predogled posnetkov pa je mogoč kar na računalniškem monitorju. Program poleg tega podpira izvoz projektov v zapise MPEG-2, MPEG-4, QuickTime, pa tudi pripravo posnetkov za DVD in celo male mobilne naprave.

Nov programski paket Motion pa je odgovor na Adobeov AfterEffects, saj omogoča animacijo naslovov, video posnetkov, 3D grafiko in druge učinke. Dodani so učinki za animacijo delcev (dim, sneg, dež,...), stavijo pa tudi na poenostavljen uporabniški vmesnik in zanimivo ceno - le 300 dolarjev. Komur Motion ni dovolj, lahko za posebne učinke uporabi paket Shake 3.5, namenjen pa je zlasti filmskim studijem. DVD Studio Pro 3 je Appleov program za pripravo profesionalnih DVD posnetkov, nova različica pa prinaša nove stile, učinke, prehode, predvsem pa grafični pregled celotnega poteka gradiva v projektih DVD. Paket omogoča tudi neposredno pretvarjanje posnetkov HD v MPEG-2, ter prostorske zvoke Dolby Digital ter DTS.

Sony je prikazoval svoj programski paket Vegas v novi različici 5, ki podobno kot tekmeci ureja video posnetke v zapisih SD, HD in HDV, podpira pa tako amatersko video opremo, kot tudi profesionalne izdelke DVCAM. Nova različica prinaša 3D sledenje posnetkom, maske iz Bézierjevih krivulj, omrežno procesiranje učinkov, izvoz podnapisov ter možnost uvoza animacij v zapisu Flash. Poleg tega omogoča profesionalno kakovost priprave prostorskega zvoka, na voljo pa je tudi v kombinaciji s paketom DVD Architect za pripravo DVD vsebin. Cena je 700 dolarjev, v kompletu pa 1.000 dolarjev.

Omeniti velja še program Canopus Procoder 2.0, ki je prvo univerzalno orodje za prepis videop posnetkov med različnimi zapisi. Nova različica omogoča prepisovanje posnetkov HD kakovosti, med drugim pa podpira tudi zapise MPEG (vse različice), DivX, QuickTime in Windows Media Video HD. Povrh vsega zna zmanjševati velikosti posnetkov, ki so lahko tako majhni, da jih lahko uvrstimo tudi na splet. Paket zna opravljati tudi paketno prepisovanje ter spremljati zahteve za nova opravila z opazovanjem izbranih imenikov v omrežju. Cena paketa je 400 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji