Objavljeno: 20.4.2003

Nadgradnje za vmesnike Serial ATA

Zdaj, ko sta Seagate in Maxtor že pričela s prodajo prvih diskov, ki podpirajo novi vmesnik Serial ATA, so se na trgu pojavili razni dodatki, ki povezujejo staro in novo tehnologijo. Podjetje Addonics je tako predstavilo pretvornik, ki omogoča, da nove diske z vmesniki Serial ATA priključimo na računalnik, ki je opremljen na navaden vmesnik ATA (EIDE).

Pretvornik priključimo neposredno na ploščati kabel za diske IDE, pri čemer moramo žrtvovati nekoliko prepustnosti - prenos podatkov bo potekal s hitrostjo do 133 MB/s, medtem ko vmesnik Serial ATA zmore nekaj več - 150 MB/s. Toda pretvornik prinaša druge prednosti. Priključni kabel za disk je precej tanjši, kar je pomembno pri prostorski stiski in kakovosti hlajenja notranjosti računalnika, omogoča pa tudi vročo zamenjavo diskov med samim delovanjem računalnika. Doslej je bilo potrebno za podoben poseg najprej izključiti računalnik.

S tem korakom bo lažje narediti učinkovita diskovna polja RAID, ki bodo podpirala vročo zamenjavo diskov, kar je bilo doslej omejeno le na diske SCSI. Poleg lahko s pretvornikom poskrbimo za zunanje naprave z vmesniki Serial ATA, kar odpira nove možnosti za razširitve obstoječih računalnikov. Addonicsov pretvornik stane 35 dolarjev, za zunanje naprave pa 60 dolarjev.

http://www.addonics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji