Objavljeno: 6.3.2008

Najboljši na CeBitu po izboru revije Chip

Kot vsako leto je tudi letos revija Chip izbrala najboljše izdelke na sejmu CeBit. Letos revija praznuje 30-letnico, zato so prireditev zastavili nekoliko bolj slavnostno. Zanimanje novinarjev in strokovne javnosti je bilo ogromno, tako da je precej radovednežev ostalo pred vrati, saj niso mogli v nabito polno dvorano. Prva nemška revija s področja računalništva je svojo pot pričela z naklado 50.000 izvodov, danes pa ima vsaka nemška številka 400.000 izvodov. Bralcev revije je več kot štiri milijone in pol, saj se prodaja tudi v lokalnih različicah v 16 državah po celem svetu.

Podelitev so pričeli z glasbo. Last.FM je spletna glasbena skupnost, ki sodeluje tudi z velikimi glasbenimi založbami in tako ponuja povsem legalen način poslušanja želene glasbe preko spleta. Last.Fm je med ljubitelji glasbe priljubljen že nekaj let in bi si nagrado zaslužil celo že kakšno leto prej. Podjetje, ki si je ob splovitvi zadalo nalogo, da sproži revolucijo na področju spletne distribucije glasbe si lahko danes reče, da jim je uspelo.

Navigacijski sistemi so vroča tema letošnjega CeBita in seveda jih tudi pri Chipu niso mogli spregledat. Nagrado si je zaslužilo podjetje TomTom s svojim sistemom HD Traffic. Ta uporabnikom novejših TomTomovih navigacijskih naprav omogoča redno posodabljanje podatkov o prometu z najnovejšim stanjem na cestah. Podatke dobijo od mobilnih operaterjev (zaenkrat sodelujejo z Vodafoneom) – s pomočjo lokacijskih informacij o uporabnikih vidijo, kje na cesti se je ustavilo večje število uporabnikov mobilne telefonije in iz tega sklepajo, da je prišlo do zastoja. HD Traffic trenutno deluje v Angliji in na Nizozemskem, leta 2008 naj bi se sistem razširil v Nemčijo, kasneje pa se nameravajo razširit tudi po preostanku Evrope.

Casio Exilim Pro EX F1 je fotoaparat, ki je pritegnil veliko pozornosti že takrat, ko je Casio objavil njegove tehnične značilnosti, tako da je bila nagrada zanj v razredu fotoaparatov pričakovana. Fotoaparat, ki zmore slikati s hitrostjo 60 slik v sekundi, je trenutno edini na tržišču, ki ponuja takšne hitrosti slikanja. Aparat bo v trgovinah na voljo v kratkem, stal pa bo okoli 800 evrov.

Chip vsako leto podeli tudi negativno nagrado, tako imenovano „Zavoro leta“, s katero „nagradijo“ izdelek, storitev ali odločitev, ki je v zadnjem letu na področju informatike najbolj negativno vplival na stanje na trgu. Letos si je „bremzo“ zaslužila podministrica Brigitte Zypries. Gospa je najbolj zaslužna za to, da so v Nemčiji sprejeli zakon, ki od operaterjev in ponudnikov dostopa do spleta zahteva, da vse podatke o svojih uporabnikih shranjujejo najmanj pol leta. Če odmislimo, da gre za potezo, ki resno ogroža varnost identitete uporabnikov teh storitev, velja omeniti tudi to, da je odločitev vsakega izmed operaterjev v povprečju stala 60 milijonov evrov – in to še preden so pričeli z izvajanjem odloka.

Med iskalniki je v zadnjem letu največ pozornosti pritegnil Wikia Search. Vodja projekta je ustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales. Iskalnik temelji na sodelovanju uporabnikov – ti po iskanju ocenijo rezultate in tako pomagajo, da je Wikia z vsakim iskanjem nekoliko boljša. Projekt je trenutno še v razvoju, tako da so rezultati pogosto precej slabši, kot če uporabimo npr. Google, vendar pa bo Wikia, če sodimo po uspehu predhodnih Wiki projektov, v prihodnje igrala čedalje vidnejšo vlogo na področju iskalnikov.

Računalniška varnost je področje, ki že nekaj let zaseda osrednje mesto v ITju. Letos so se po mnenju Chipovcev najbolj izkazali pri Applu: s programsko opremo Time Machine in napravo Time Capsule. Skupaj ponujata preprosto, hitro in učinkovito rešitev za shranjevanje varnostnih kopij vaših podatkov in tudi celotnega sistema. Očitati mu pravzaprav ne moremo ničesar, razen da deluje le v MacOS X in da je Time Capsule nekoliko drag.

Asus Eee PC je zvezda sejma, tako v 7- kot tudi v 8,9-palčni različici. Med mobilnimi napravami je bil zmagovalec tako znan že pred podelitvijo. Majhen, lahek in predvsem poceni računalnik, pri katerem vseeno ni treba sklepati večjih kompromisov glede zmogljivosti, se je usedel v srca številnih računalničarjev, pa tudi sicer. Nagradi se pridružuje tudi trije člani ekipe Monitorja, saj je članek, ki ga berete, spisan med samo podelitvijo na enem izmed treh Eeejev, ki so v naših nahrbtnikih prisostvovali podelitvi. Mimogrede... zelo všeč je tudi dekletom.

Osrednja tema Cebita je bilo ekološko računalništvo iz. Green IT, kot so ga poimenovali. Posebna nagrada je bila zato podeljena za dosežke na področju majhne porabe in ekološke proizvodnje in razgradnje računalnikov. Fujitsu Siemens že 14 let ponuja zelene računalnike med poslovnimi modeli, letos pa so prvič predstavili tudi model za domače uporabnike, ki ustreza vsem standardom na področju varstva okolja, obenem pa porabi tudi zelo malo energije.

Slavnostna podelitev se je zaključila podobno svečano kot se je začela – 30-letnica revije je vsekakor velik jubilej in čestitkam, ki so jih vrteli med podelitvijo in ki so se jim pridružila številna imena s področja računalništva, tehnologije in tudi zabave se pridružujemo tudi pri Monitorju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji