Objavljeno: 22.10.2002

Najboljši na Infosu

Revija Monitor je podelila priznanja "najboljši na Infosu" na letošnjem InterInfosu.

Finalisti so bili:

- Fujitsu Siemens Pocket Loox 600

- NiceLabel 3.2

- Slovenski OpenOffice.org 1.0

- Pantheon 5.0

- Presis

Zmagovalec sejma, najboljši na Infosu, je Slovenski OpenOffice.org 1.0.

Obrazložitev

Fujitsu Siemens Pocket Loox 600

Predstavljata podjetji: Liko Pris in Sting

Izbor strojne opreme je bil na letošnjem Infosu sila skromen. Kljub temu je bilo moč videti nekaj zanimivih in novih izdelkov, med katerimi brez dvoma izstopa Pocket Loox 600, ročni računalnik podjetja Fujitsu Siemens.

Gre za Fujitsu Siemensov prvi ročni računalnik, ki pa je nadvse posrečen. Ob tem, da gradi na že osvojenih temeljih predhodnih izdelkov drugih podjetij, dodaja zelo bogato opremo, med drugim danes najzmogljivejši procesor, vmesnik bluetooth in razširitvena mesta za pomnilniške kartice. Kot razširitvenimi modul je mogoče dokupiti vmesnik GPRS, ki nudi resnično svobodo za internetni dostop.

Računalnik je eleganten in lahek, pa tudi cenovno zelo konkurenčen. Pocket Loox 600 je tudi lep dokaz, da lahko zanimiv računalniški strojni izdelek nastane na evropskih tleh in uspe globalno.

NiceLabel 3.2

Predstavlja podjetje: Euro Plus

Programski paket NiceLabel je naš stari znanec, saj je na preteklih Infosih že požel nekaj nagrad. Kljub temu še naprej preseneča s svojo vsako leto temeljitejšo podporo in vsestranskostjo na tako ozkem področju, kot je industrijsko tiskanje nalepk.

Pri podjetju Euro Plus so v nekaj letih razvili vrhunski svetovni izdelek, kar jim priznava tudi svetovni trg. Programski paket je namreč preveden v 20 jezikov, tiskalnikom pa ga prilagajo vse številnejši svetovni izdelovalci.

Program NiceLabel je lahko zgled za prijaznost do uporabnika, tudi ko gre za kaj tako zapletenega, kot je na primer povezava sistema za tiskanje nalepk v informacijske sisteme. Število izboljšav je tolikšno, da se program že kar občutno razlikuje od izdelka, ki je bil prikazan na lanskem Infosu. Omogoča nove možnosti za oblikovanje nalepk (nove črtne kode, možnost izdelave procedur v skriptnem jeziku,...), boljšo integracijo z različnimi viri podatkov, povsem prenovljena pa je tudi podpora za ročne računalnike PocketPC, ki lahko prispevajo k avtomatizaciji dela v industrijskem okolju. Program deluje celo na Linuxu.

NiceLabel je eden tistih redkih programov, ki lahko na svetovnem trgu ponosno nosijo oznako >>made in Slovenia<<.

Slovenski OpenOffice.org 1.0

Predstavljata podjetje Agenda in društvo LUGOS

Pisarniški paketi danes brez dvoma predstavljajo enega od temeljev, zaradi katerega uporabljamo računalnike. Zato je še kako smiselno, da so orodja na voljo v slovenščini jeziku, kar med drugim prispeva k vse širšemu računalniškemu opismenjevanju.

Do nedavnega smo imeli (če odmislimo nekaj ne preveč posrečenih poskusov) na voljo le en pisarniški paket v slovenščini. Zdaj imamo dva. OpenOffice.org pa ni le posebnež zaradi slovenskega prevoda, ampak tudi zato, ker temelji na odprti kodi. To pomeni, da je na voljo tako za okolje Windows, kot Linux, kar slednji platformi odpira možnosti za hitrejšo širitev zunaj ljubiteljskih krogov.

Odprta koda pa prinaša še eno posebnost - programski paket je brezplačen, saj temelji na licenčni shemi LGPL. Res je, da je treba še marsikaj postoriti, saj je prostora za izboljšave še precej. Toda temelji so zdravi in dobri, napori, ki so bili vloženi v slovenjenje, pa bodo koristili tudi drugim programskim paketom, ki temeljijo na odprti kodi. Vsekakor pa OpenOffice.org na trg prinaša poživitev, ki je bila že dolgo potrebna

Pantheon 5.0

Predstavlja podjetje: Datalab

Tudi programski paket Pantheon je na preteklih Infosih že prejel priznanja. Paket se nenehno razvija in širi na nova področja podpore poslovnim procesom, obenem pa avtorji skrbno razvijajo tudi jedro sistema.

Novi Pantheon 5.0, ki premiero doživlja prav na letošnjem InterInfosu, ima povsem spremenjen uporabniški vmesnik, ki omogoča lažjo, hitrejšo in preglednejšo uporabo vseh funkcij. To pa je pri kompleksnih izdelkih, med katere nedvomno sodijo poslovni informacijski sistemi, nadvse pomembno. Številne nove možnosti so usmerjene prav k uporabniku in pomoči pri vsakdanjem delu, pa naj gre za neuke začetnike ali pa izkušene uporabnike, ki želijo izkoristiti sleherno funkcijo paketa.

Podjetje Datalab se močno trudi, da bi na različne načine kar se da avtomatiziralo podporo uporabnikom in s tem zmanjšalo stroške lastništva paketa. Pantheon pa ni zaprt sistem, kar dokazujejo tudi številni partnerji na razstavnem prostoru podjetja. Tu je moč videti vertikalne rešitve in njihovo povezavo na sistem Pantehon, kot so sistem za ambulantno prodajo, registracijo časa in krmiljenje industrijskih naprav. Program se tudi uspešno uveljavlja na nekaterih tujih trgih.

Presis

Predstavlja podjetje: Amebis

Računalniška obdelava naravnih jezikov sodi med najtežja opravila, posebnosti slovenščine pa to še otežijo. Pri podjetju Amebis se že skoraj desetletje ukvarjajo prav s tem problemom, ki pa obenem predstavlja veliko poslovno priložnost.

Podjetje, ki smo ga pred leti poznali po računalniškem pregledovalniku pravopisa in slovnice BesAna, je bilo zadnja leta nekoliko v ozadju, vendar v glavnem zato, ker so vse svoje napore usmerili v razvoj novih zamisli in programskih izdelkov.

Prvi rezultat je prevajalni sistem Presis, ki omogoča računalniško prevajanje med različnimi jeziki. Za zdaj je na voljo le možnost prevajanja iz slovenščine v angleščino, načrtujejo pa podporo tudi za druge jezike in prevajanje v drugi smeri (iz tujih jezikov v slovenščino).

Programski paket ima tri uporabniške vmesnike, od dodatka za spletni brskalnik do popolnega samostojnega modula, ki nudi tudi največ pomoči pri samodejnem in polsamodejnem prevajanju. Toda v ozadju je še marsikaj zanimivega. Presis sloni na povsem novi jezikovni zbirki, ki so jo pri Amebisu razvijali zadnjih pet let in bo najbrž predstavljala osnovo za cel niz dodatnih izdelkov, med drugim dolgo pričakovanega orodja za preverjanje slovnice v pisarniških paketih.

Podjetje Amebis je dejavno tudi na drugih področjih, na primer orodjih za integracijo v naravnem jeziku, kar pomeni, da si lahko obetamo še marsikaj zanimivega in koristnega.

Zmagovalec: Slovenski OpenOffice 1.0

Glede na majhno število kandidatov, ki smo jih imeli na voljo za izbor najboljšega izdelka na letošnjem Infosu, je bila izbira na nek način lažja kot v preteklih letih. Kljub temu menimo, da gre letošnje priznanje najboljšega izdelka na Infosu v prave roke. Zmagovalec med omenjenimi izdelki je slovenski OpenOfiice 1.0, projekt ki je nastal v računalniški skupnosti in ne pri tem ali onem podjetju. Prvenec, ki bo morda najbolj med vsemi doslej pokazal, do kod seže odprta koda in koliko lahko na to računamo v prihodnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji