Objavljeno: 13.9.2008

Najmanjši DSLR na svetu

Panasonic je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat Lumix DMC-G1, ki je najmanjši in najlažji izdelek te vrste na svetu. Novinec je kar za 27% manjši od dosedanjega najmanjšega Panasonicovega modela DMC-L10, tehta pa komaj 385 gramov. Zaradi tega pri Panasonicu ciljajo predvsem na tiste, ki si želijo SLR model, vendar niso pripravljeni žrtvovati udobja pri prenašanju in rabi, ki je značilne za kompaktne fotoaparate. Med temi naj bi bile zlasti predstavnice nežnejšega spola.

Novi fotoaparat temelji na standardu Micro Four Thirds System, majhne dimenzije pa so pri Panasonicu dosegli z odpravo interne strukture zrcal, ki so doslej zaznamovali fotoaparate DSLR. Dodatni prihranek prostora so dosegli z uporabo elektronskega kukala, ki posreduje sliko iz objektiva v realnem času. Zanimiva je tudi funkcija, kjer tipalo v kukalu samodejno zazna bližanje očesa in pri tem samodejno izključi 3-palčni zaslon LCD, kar prispeva k varčevanju z energijo. Elektronsko kukalo omogoča povečavo slike (1,4x pri samodejnem in od 5x do 10x pri ročnem ostrenju), obenem pa lahko posreduje fotografu podatke o nastavitvah fotoaparata.

Lumix DMC-G1 premore tipalo Live MOS z ločljivostjo 12,1 milijonov pik, k hitremu procesiranju pa pripomore nov procesor Venus Engine HD, ki zagotavlja prikaz do 60 slik na sekundo. Za manj izkušene nudi fotoaparat funkcije Intelligent Auto (iA) Mode, ki z analizo kadra samodejno izberejo nastavitve v relaciji na tip uporabljenega objektiva. Samodejno ostrenje lahko uporablja do 23 kontrolnih točk, podpira zaznavo obrazov in ponuja samodejno ostrenje tudi med gibanjem.

Fotoaparat shranjuje slike na kartice SD in SDHC, premore pa tudi vmesnik HDMI za prikaz posnetkov na domačem televizorju. Kot modni dodatek bo Lumix DMC-G1 na voljo celo v različnih barvah - črni, modri in rdeči. Skupaj s fotoaparatom je Panasonic predstavil tudi novo generacijo izmenljivih objektivov. V kompletu z osnovnim bo novinec na voljo od novembra za ceno okoli 840 dolarjev.

http://panasonic.net/pavc/lumix

http://www.panasonic.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji