Objavljeno: 27.2.2011

Najmanjši računalnik na svetu je velik kot konica peresa

Raziskovalci univerze v Michiganu so razvili prototip računalnika, ki je velik le kubičen milimeter in je namenjen predvsem rabi v zdravstvene namene. Računalnik, ki so mu dali ime Phoenix, so razvili za potrebe merjenja pritiska v očeh pri bolnikih z zeleno mreno (glavkomom).

Pheonix je v bistvu celovit računalnik z miniaturnim procesorjem, pomnilnikom, tipalom za pritisk, drobno baterijo, sončno celico in anteno, s katero lahko oddaja podatke zunanjem bralniku, ko je ta blizu očesa.

Sistem je samozadosten in se napaja prek vgrajene sočne celice, ki zahteva 1,5 ure dnevne svetlobe ali vsaj 10 ur umetne svetlobe za polnjenje akumulatorja. Ta zadostuje za odčitavanje pritiska vsakih 15 minut, nato se pogrezne v popolno stanje mirovanja. Tudi kadar opravlja meritve, porabi neverjetnih 5,3 nanowattov električne energije.

Če bo Phoenix uspešno prestal klinične teste, lahko predstavlja pomemben mejnik pri uporabi računalniške tehnologije v namene diagnostike, zlasti zaradi majhnih dimenzij pa obeta uporabo v najrazličnejših sondah.

http://www.umich.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji