Objavljeno: 9.3.2009

Največji padec prodaje v zgodovini

Glede na vse globljo gospodarsko krizo je danes že jasno - leto 2009 bo najtežje v zgodovini računalniške industrije. Pri družbi Gartner ocenjujejo, da bodo proizvajalci letos prodali okoli 257 milijonov računalnikov, kar je 11,9% manj kot v letu 2008, ali drugače povedano - največji padec odkar so osebni računalniki nastali. Doslej največji padec je bil leta 2001, ko se je proizvodnja zmanjšala za 3,2%. Povpraševanje po računalnikih se bo zmanjšalo na vseh trgih, tudi tistih v razvoju, kjer so v zadnjih letih beležili veliko rast.

Gospodarska kriza pa ni edini razlog za spremembo v prodaji osebnih računalnikov. Letos se bo nadaljeval prehod na prenosne računalnike, ki bo tokrat še bolj izrazit. Prodaja prenosnikov naj bi dosegla nivo 155,6 milijonov računalnikov, kar je 9% več kot v letu 2008. Še posebej se bo povečala prodaja najmanjših mini prenosnikov in netbookov, kjer napovedujejo skok iz lanskih 11,7 na kar 21 milijonov enot. Zato pa naj bi se drastično zmanjšalo povpraševanje po namiznih računalnikih - skupno bo prodanih le okoli 101,4 milijonov enot, kar je kar 31,9% manj kot v letu 2008.

Za razliko od družbe Gartner so pri konkurenčni analitski družbi IDC nekoliko bolj optimistični in napovedujejo padec prodaje za okoli 4,5% glede na lansko leto. Ocena je, da bi tako prodali okoli 282 milijonov enot. Čeprav se bo zmanjševanje prodaje dogajalo čez celo leto 2009, so pri IDC-ju še vedno precej optimistični za leto 2010. Tedaj naj bi končno doživeli boljše čase, prodaja pa naj bi zopet zrasla - po sedanji oceni na okoli 300,9 milijonov računalnikov.

http://www.gartner.com

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji