Objavljeno: 4.7.2002

Največji superračunalnik za predvidevanje vremena

IBM je objavil, da je z ameriškimi Centri za napovedovanje vremena (NECP) podpisal pogodbo o dobavi najmočnejšega in najdražjega superračunalnika doslej, ki pa ga dejansko ne bo dostavil naročniku. Superračunalnik bo ostal v IBM-ovem centru za gostovanje elektronskega poslovanja, kjer so na njegovo delovanje že pripravljeni vsi potrebni pogoji, iz Centrov za napovedovanje vremena pa bodo do njegovih zmogljivosti dostopali preko širokopasovnih omrežij.

Projekt je vreden 200 milijonov dolarjev za obdobje devetih let, v katerem času bo IBM superračunalnik redno nadgrajeval ter povečeval zmogljivosti. Prvotna zmogljivost sistema, sestavljenega iz gruče 44 strežnikov eServer p690, znanih tudi pod delovnim imenom Regatta, bo 7,3 teraflopa, do leta 2009 pa naj bi sistem dosegel zmogljivost 100 teraflopov.

Vso to računsko moč bodo uporabljali meteorologi za napovedovanje vremena, kar je ena računsko najzahtevnejših operacij, saj spreminjanje vremena temelji na nelinearnih enačbah in je precej podobno kaosu.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji