Objavljeno: 19.8.2002

Namesto 11 kar 22 Mb/s

Brezžična omrežja 802.11b postajajo vedno bolj priljubljena, hkrati pa je vedno bolj opazno, da hitrost 11 Mb/s za nekatere primere uporabe ni več dovolj. Še posebej, ker je v praksi možno doseči le hitrost prenosa okoli 3-4 Mb/s.

Danes je sicer že na voljo standard 802.11a, ki omogoča komunikacijo s hitrostjo 54 Mb/s, vendar ta ni združljiv z dosedanjim standardom 802.11b. Veliko obeta predlagan standard 802.11g, ki pa ga, kot kaže, letos še ne bo. Pri sprejemu specifikacij zanj se je zapletlo in prve izdelke lahko pričakujemo šele leta 2003.

Potreba po hitrosti in hkratni združljivosti za nazaj je podjetje Texas Instruments spodbudilo k izdelavi vezja, ki omogoča izdelavo brezžičnih omrežnih izdelkov hitrosti 22 Mb/s. Tehnologijo imenujejo 802.11b+, čeprav ga ne podpira organizacija IEEE, omogoča pa popolno komunikacijo z obstoječo opremo hitrost 11 Mb/s. Če komunikacijski vmesniki vsebujejo vezje TI ACX100, pa se hitrost komunikacije podvoji.

Novo vezje je tako povsem združljivo za nazaj, zato ga je sprejelo kar nekaj priznanih proizvajalcev brezžičnih omrežnih izdelkov. USRobotics se je celo odločil, da bo opustil izdelavo svojih >>navadnih<< 11 Mb/s izdelkov in se popolnoma posvetil 22 Mb/s različicam. Tudi DLink je podprl 802.11b+, vendar zaenkrat še vedno proizvaja tudi izdelke 802.11b.

Texas Instrumentsov predlog vsekakor ni standard, toda vprašanje je, koga to sploh koga zanima. Izdelki delujejo in to dvakrat hitreje, to pa je tudi vse kar proizvajalce in še posebej uporabnike, zanima.

http://www.usr.com

http://www.dlink.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji