Objavljeno: 10.10.2003

Napster se vrača

Konec oktobra se na sceno vrača nekoč najbolj priljubljen sistem za izmenjavo digitalne glasbe Napster. Toda v novi podobi in pod novim lastništvom je Napster 2.0 postal plačljiva internetna storitev, ki uporabnikom posreduje glasbo na povsem legalen način. Podjetje Roxio, bolj znano po svoji programski opremi za CD zapisovalnike, je za ostanke nekdanjega servisa in ponovno obuditev vložilo pet milijonov dolarjev, ki sodelovanju pa pritegnilo velike glasbene založbe.

Napster 2.0 bo na začetku ponujal okoli 500.000 pesmi v digitalni obliki, za vsako pa bo treba odšteti dolar (99 centov), torej enako kot pri prvem uspešnem podobnem servisu, Apple iTunes. Toda to še ni vse, za deset dolarjev bo mogoče kupiti cele albume in jih s programsko opremo na spletnem servisu tudi posneti na nosilce CD ter poslušati v običajni stereo napravi. Poleg tega bo Napster ponujal tudi internetni radio (kar 40 različnih postaj brez reklam), ki bo dosegljiv v obliki mesečne naročnine (10 dolarjev). Z naročnino bo mogoče priti tudi do digitalnih posnetkov brez omejitev.

Sam odjemalec bo brezplačno dosegljiv na internetu, uporabniki pa bodo lahko pregledovali in iskali po vsebini, toda datoteke prenesli k sebi le proti plačilu. Novi Napster torej ne bo več zgolj program P2P za izmenjavo datotek temveč bogat spletni portal za dostop do glasbe, novic in skupnosti, ki jih druži ta digitalna glasba.

Roxio je za Napster 2.0 sklenil številna strateška sodelovanja. Eno takih z Microsoftom, ki bi Napster ponujal kot storitev ob svojem še svežem operacijskem sistemu Windows XP Media Center Edition 2004. Samsung pa bo v kratkem na trg poslal predvajalnike MP3, ki bodo nosili ime Samsung Napster. Posebnost tega predvajalnika je miniaturni FM (radijski) oddajnik, s katerim bo mogoče glasbo preprosto poslušati na domači hi-fi naprfavi ali prek avtoradia.

Opazovalci so seveda previdni in počakati bo treba na to, da bi se pkazalo, ali novi Napster lahko stopi iz sence starega, saj podobni servisi danes že obstajajo, (ilegalni) sistemi P2P pa so še vedno zelo priljubljeni. Žal bo Napster 2.0 sprva na voljo le za uporabnike v ZDA; načrti za Evropo pa niso znani.

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji