Objavljeno: 14.6.2002

Napster v lasti Bertelsmanna in pod zaščito pred bankrotom

Čeprav kultni program za izmenjavo datotek že celo leto ne deluje, so se stvari v podjetju Napster pričele spreminjati. Najprej so sporočili iz Bertelsmanna, ene izmed petih največjih založb, ki so dosegle Napsterjevo ukinitev, da so za 8 milijonov dolarjev prevzeli Napster, nakar sta se v podjetje takoj vrnila direktor Konrad Hilbers in tehnični direktor ter ustanovitelj Shawn Fanning. Ena izmed prvih potez, ki sta jih naredila, pa je bila vloga prošnje za zaščito pred bankrotom, ki podjetju omogoča reorganizacijo.

Založba Bertelsmann je že dalj časa veljala za potencialnega kupca Napsterja, saj je tudi prva odstopila od tožbe in tekom zadnjih nekaj mesecev vložila precej denarja v Napster. Nakup kaže tudi na to, da ima Bertelsmann očitno cilje uporabiti Napsterjevo tehnologijo (in nedvomno tudi staro slavo, kolikor jo je še pač ostalo) za uvedbo novega servisa za izmenjavo glasbe v digitalnem zapisu preko spleta. Vodstvo Napsterja je založbam že večkrat predlagalo uvedlo takšne storitve, vendar jim ni uspelo dobiti dovoljenja za distribucijo glasbe. Poglaviten razlog za tako odločitev je vsekakor bil v odločitvi založb, da uvedejo svoji storitvi za prodajo glasbe v digitalnem zapisu preko spleta, PressPlay in MusicNet, ki pa se še nista izkazali kot dobičkonosni, predvsem zaradi visokih cen naročnine.

Sedaj ima Napster vsaj Bertelsmannovo podporo in v kolikor bo lahko prepričal tudi druge založbe, bi znal ponovno postati pomembno podjetje. Vendar bo poleg tega moral prepričati tudi uporabnike, ki so (predvsem zaradi Napsterja, pa tudi zaradi novonastalih KaZaA-ja in sorodnih programov za izmenjavo) sedaj navajeni na brezplačno glasbo.

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji