Objavljeno: 24.10.2001

Napsterjevi nasledniki na udaru?

Iz dobro obveščenih virov iz združenja ameriške glasbene industrije RIAA naj bi pred nekaj tedni napovedali pričetek postopka za tožbo zoper dva sistema za izmenjavo datotek, MusicCity in Grokster ter nizozemsko programersko hišo FastTrack. V dopisu piše, da ima združenje dokaze o kršitvah avtorskih pravic zoper oba sistema, ki uporabljata tehnologijo razvito pri FastTracku. Podobno programsko opremo uporabljata tudi sistema KaZaa in Morpheus. Čeprav ti dokazi menda niso tako trdni kot tisti zoper Napsterju, RIAA vseeno namerava sprožiti tožbo.

Napsterju so tožilci uspeli dokazati, da izmenjava datotek poteka preko načina odjemalec-strežnik, pri kateri je mogoč nadzor nad avtorsko zaščito prenesenih datotek, a ga niso izvajali. V primeru FastTracka pa to ni povsem jasno, saj je njihova programska oprema zaščitena in bi v primeru nedovoljenega vpogleda v kodo sama RIAA kršila avtorske pravice. Edini način, da RIAA dejansko dokaže omogočanje kršitev avtorskih pravic, je s sodelovanjem FastTracka, kar pa morda niti ne bi bilo nenavadno. FastTrack se predvsem ukvarja z izdelavo programske opreme za povezovanje preko spleta in tovrstna tožba bi lahko škodila njegovem ugledu.

Analitiki ocenjujejo, da so vsi dokazi, ki jih ima RIAA povsem posredni, kar je sicer lahko dovolj za tožbo, vprašanje pa je, če bo dovolj za zmago. Bistvenega pomena se jim zdi odločenost in vztrajnost toženih strank, da se uprejo združenju, ki pa ima za seboj dovolj finančne podpore, da lahko tožba traja zelo dolgo.

http://www.riaa.org

http://www.fasttrack.nu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji