Objavljeno: 11.5.2008

NAS za vsako vas

Proizvajalci računalniške opreme kar tekmujejo na področju omrežnih pomnilniških sistemov za rabo v domačem okolju in malih podjetjih. Novi pomnilniški sistemi NAS in zunanji diski niso samo zmogljivi in funkcijsko vsestranski, temveč tudi čedalje bolj varni, ob tem pa nudijo zelo mamljive cene.

Najzmogljivejšo od tokratnih novosti so predstavili pri družbi Netgear, ki je svoj nabor izdelkov NAS dopolnila z izdelki ReadyNAS Pro za mala in srednje velika podjetja. Vsi izdelki nudijo prostor za tja do šest diskov povezanih v polja RAID 0,1,5 ali 6, pri čemer pri Netgearju ponujajo konfiguracije, ki segajo od zmogljivosti 1,5 do 6 TB. Za zanesljivejšo priključitev skrbita dva gigabitna omrežna vmesnika, uporabljeni pa so lahko diski SATA I ali SATA II. Na voljo so trije priključki USB na katere je mogoče priključiti dodatne zunanje diske ali tiskalnike (celota deluje kot tiskalniški strežnik). Poleg spletnega vmesnika je za nameček na voljo vgrajeni zaslon LCD, ki omogoča prikaz trenutnega stanja diskovnega polja.

Na to področje se je podal tudi Plextor, sicer bolj znan po optičnih enotah in večpredstavnih izdelkih, ki od nedavnega ponuja zunanja diska z omrežnim priključkom StorX PX-NAS500L in StorX PX-NAS1000L, ki nudita 500 GB oziroma 1 TB prostora za uporabniške datoteke. Poleg gigabitnega omrežnega vmesnika ima Plextorjev izdelek tudi dva vmesnika USB za priključitev dodatnih zunanjih diskov, na katere lahko prek programske opreme vršimo tudi varnostne kopije podatkov s preprostim pritiskom na eno samo tipko. Naprava NAS je poleg datotečnega strežnika tudi v vlogi strežnika FTP, tiskalniškega strežnika, za nameček pa podpira protokol uPNP, ki omogoča priključitev na večpredstavne podaljške. Novi izdelki StorX so že v prodaji.

Podjtej Buffalo Technology prav tako ponuja zunanje diske z zmogljivostjo v terabajtih. DriveStation Combo 4 ima štiri tipe vmesnikov, s čimer nudi veliko prilagodljivost na širok nabor računalnikov pa tudi možnost prenosa podatkov z visokimi hitrostmi. Na voljo so namreč vmesniki eSATA, Firewire 400 in 800 ter USB 2.0. Celoten disk je oblikovan z mislijo na računalnike Apple Mac, tako da tudi po zunanjem videzu ne bo odstopal od jabolčnih izdelkov.

Netgear ReadNAS Pro.

Plextor StorX.

Plextor StorX.

Buffalo DriveStation Combo 4.

http://www.netgear.com

http://www.plextor.com

http://www.buffalotech.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji