Objavljeno: 14.6.2011

Naslednik tehnologije SSD?

Na Univerzi v Kaliforniji v San Diegu (UCSD) menijo, da je prihodnost pomnilniških enot v elektronskih vezjih PCM (phase-change memory), ki obetajo precej večje hitrosti prenosa in krajše odzivne čase, kot današnje tehnologije SSD s pomnilniki Flash RAM. V ta namen so razvili posebne pomnilniške module z imenom Moneta Onyx, ki jih priključimo na računalnik prek vodila PCI Express. Pri Moneti ne gre le za spremembo pomnilniške tehnologije, temveč tudi za skrbno predelavo vmesnikov, ki zagotavljajo hiter prenos podatkov.

Podatki so dokaj zgovorni. Že s prvo generacijo pomnilnikov PCM, ki jih je pripravil Micron, so dosegli prenos velikih kosov podatkov s hitrostjo 1,1 GB/s, kar je znatno hitreje od današnjih enot SSD. Tudi zapisovanje s 371 MB/s ni kar tako. Hitrost se nekoliko zniža pri manjših podatkovnih blokih (512 bytov), kjer so hitrosti 327 MB/s pri branju oziroma 91 MB/s pri pisanju.

Toda raziskovalci UCSD napovedujejo, da bodo prototip v šestih do devetih mesecih nadomestili s pomnilniki PCM druge generacije, pri katerih napovedujejo še večji skok. Pri simulaciji pomnilnikov PCM z današnjimi pomnilniki DRAM so pokazali, da bi lahko njihova tehnologija omogočala hitrosti kar 2,8 GB/s.

http://www.ucsd.edu/

http://nvsl.ucsd.edu/moneta/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji