Objavljeno: 9.7.2007

NEC Displays z novimi izdelki

NEC Displays je predstavil obsežno paleto novih izdelkov, ki naj bi omenjeno podjetje še utrdili v srednjem in višjem cenovnem razredu monitorjev, projektorjev in javnih zaslonov. Podjetje, ki že do sedaj ni merilo na najnižji razred, bo namreč v prihodnje še utrdilo svoja prizadevanja, da svoje blagovne znamke utrdi predvsem v višjih cenovnih razredih, medtem ko se po njihovih besedah ne nameravajo spustiti v boj s proizvajalci izdelkov v najnižjem razredu, kjer so količine sicer največje, a zaradi velikega števila proizvajalcev dobički zelo majhni.

Največ novosti je pri projektorjih. Prenovili so celotno ponudbo projektorjev, izstopa pa predvsem en model, NP60. Odlikuje ga nizka teža (tehta le 1,6 kg), obenem pa za ta velikostni razred zavidljive tehnične značilnosti. Ločljivost, 1024 × 768, je sicer standardna, gre pa zato za najlažji projektor s svetilnostjo 3000 lumnov, ki se lahko pohvali tudi s samodejnim ostrenjem in senzorjem naklona, s pomočjo katerega samodejno odpravlja trapezno sliko. Omogoča tudi, da se projicirana slika prilagodi barvi ozadja projekcije. Tako za pravilno prikazane barve ne potrebujemo več belega platna ali stene, ampak lahko projiciramo npr. tudi na šolsko tablo, nastavimo primerno barvo ozadja (v tem primeru temno zelena) in projektor barve projekcije prilagodi tako, da so pravilne kljub zelenemu ozadju.

NEC je predstavil tudi obsežno paleto javnih zaslonov, tako plazem kot LCDjev. Nova družina LCD zaslonov, Multeos, za razliko od večine javnih zaslonov sicer ni namenjena prikazu statičnih podatkov, ampak videu, se pa vseeno lahko pohvalijo s tehničnimi značilnostmi, ki jih postavljajo nad običajne LCD televizije. Proizvajalec izpostavlja predvsem dejstvo, da gre za zaslone, prilagojene stalnemu delovanju: vklopljeni so lahko neprestano (24/7), pa to ne vpliva na kakovost slike, saj imajo vgrajen napreden hladilnim sistem, ki elektroniko in zaslon ohladi tudi ob velikih obremenitvah. Nabor vmesnikov je skoraj poljuben, saj imajo zasloni razširitveno mesto, v katerega lahko namestimo različne module z vmesniki, od TV sprejemnika do priključkov za računalnik ali video vhodov. Prihodnost tovrstnih zaslonov vidijo pri NECu povsod, kjer so do sedaj za prikaz videa in podatkov uporabljali kar navadne LCD televizije, za katere se je izkazalo, da takšnim obremenitvam pogosto niso kos in je bilo treba zaslone zaradi tega pogosto menjati, kot so lokali, trgovine in nakupovalni centri., računajo pa tudi na najzahtevnejše domače kupce, ki si bodo tovrsten zaslon omislili za domači kino. Zasloni družine Multeos podpirajo ločljivost 1080p, na voljo pa so z diagonalo 40 in 46 palcev (v kratkem naj bi predstavili tudi večje modele).

Na koncu se je NEC posvetil še tržnim deležem na trgih, kjer je prisoten s svojimi izdelki, pri čemer predstavniki podjetja seveda niso pozabili izpostaviti, da so edini proizvajalec tovrstnih naprav, ki nastopa s celotno ponudbo naprav za prikaz slike. NEC ima v Evropi na trgu javnih zaslonov 13,1-odstoten delež, prevladuje pa pri javnih zaslonih LCD, kjer je njihov tržni delež več kot četrtina (26,2%). Najbolj so napredovali pri projektorjih, kjer so bili v letu 2006 že na drugem mestu med proizvajalci, njihov tržni delež pa znaša 8,8%. Pri monitorjih in zaslonih za poslovno rabo so v Evropi s plazma zasloni na drugem mestu, z LCDji pa na tretjem, v prav vseh razredih, kjer nastopajo, pa se v svetovnem merilu uvrščajo med prve tri proizvajalce.

http://www.necdisplay.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji