Objavljeno: 5.5.2006

NEC stavi na posebnosti

Evropski oddelek enega bolj znanih izdelovalcev zaslonov NEC Display Solutions je 2. in 3. maja evropskim novinarjem predstavilo rezultate poslovanja podjetja v lanskem letu, svoj trenutni položaj na trgu, nekaj novih modelov monitorjev ter načrte za prihodnost. Poudarek pri razvoju je v NEC predvsem usmerjen v izdelavo široke palete izdelkov za različne namene in potrebe (pri čemer se lahko modeli med sabo razlikujejo tudi zgolj v manjših podrobnostih), poleg tega pa močan poudarek namenjajo tudi izdelavi specializiranih vrst zaslonov, kot so veliki predstavitveni zasloni LCD, barvno natančni monitorji namenjeni uporabi pri oblikovanju, načrtovanju CAD in podobnih zahtevnejših rabah, poleg tega pa so uspešno razvili tudi zaslone, ki so namenjeni rabi v medicini, s čimer so posegli tudi na tržišče, kjer jih do sedaj ni bilo in pri katerem morajo zasloni ustrezati najbolj strogim zahtevam po natančnosti in kakovosti slike.

O usmerjenosti v razvoj predvsem specializiranih, boljših in seveda tudi dražjih rešitev, priča tudi podatek o deležu podjetja na evropskem trgu. Pri zaslonih z diagonalo do 20 palcev se tako podjetje uvršča nekje do sedmega mesta, medtem ko že pri 21 plačnih zaslonih dosega drugo mestu na trgu, povsem pri vrhu pa se podjetje nahaja pri večjih predstavitvenih zaslonih, pri 40 in 46 palčnih zaslonih so tako denimo povsem na vrhu. Vodilno vlogo v tem segmentu nameravajo ohraniti tudi s prihajajočim zaslonom LCD z diagonalo kar 56 palcev, ločljivostjo 1920 × 1080 pik, kontrastnim razmerjem 900:1, ki naj bi na trg prišel v avgustu. Poleg tega se lahko pohvalijo tudi z možnostjo izdelave zaslonskih sten z matriko 5×5 (konkurenti trenutno ponujajo največ 4×4), kar omogoča aktivno programsko kontrolirano hlajenje zaslonov (prav temperatura zgornjih zaslonov je v teh primerih namreč najbolj problematična).

Zadnje pridobitve tega razreda je sicer 40 palčni model z dodatnim zaščitnim steklom, možnost nadgraditve s sistemom za prepoznavanje dotika ter 40 in 46 palčni model z vgrajenim računalnikom PC, ki temelji na gigaherčnem procesorju VIA.

Med barvno natančnimi zasloni najdemo nove modele SpectraView. 19, 20 in 21 palčni modeli se odlikujejo z možnostjo zelo natančne korekcije barv s pomočjo dodatnega merilnika, vgrajeni senzor skrbi za prilagajanje spremembam osvetlitve, itn. Predvidoma novembra naj bi ponudbo dopolnili še s 26 palčnim modelom.

Velik poudarek NEC daje tudi t.i. profesionalnemu in t.i. poslovnemu razredu monitorjev. Med prve se štejejo monitorji tako imenovane serije 90, ki ponujajo predvsem številne možnosti nastavitev, dobro povezljivost, zelo ozek rob ohišja, dobro enakomernost slike ter odličen kot vidljivosti slike. To dopolnjujejo z 21 palčnim modelom 2190UXi ter širokozaslonsko izvedbo 2690WUXi, katerega diagonal je, kot pove že ime, 26 palcev. Nasploh pri NEC menijo, da je prihodnost predvsem v širokih formatih zaslonov, ki naj bi predstavljali bolj optimalno delovno površino za večino namenov, poleg tega pa naj bi bili za oko bolj naravni.

Iz podobnega razloga bo v kratkem z 20 palčnim modelom s širokim zaslonom dopolnjen tudi poslovni razred 70 (višina tovrstnega zaslona je sicer enaka kot pri 17 palčnih zaslonih), pa tudi s »klasičnim« (4:3) 20 palčnim monitorjem 2070VX. Omenimo tudi, da nameravajo v avgustu predstaviti tudi nov model serije GX in sicer model GX2 Pro, ki bo imel odzivni čas le 2 milisekunde. Kljub temu, da pri NEC v prvi vrsti ne ciljajo na nižje segment uporabnikov, vseeno tudi v tem razredu ponujajo kar nekaj cenovno bolj ugodnih modelov serije AccuSync, ki jo bodo že v juliju prenovili z modeli 73V, 73VM, 93V in 93VM osnovnim modelom pa bodo dodali tudi modela 195VXM+ in 175VXM+, ki bosta imela še digitalni priključek. Pri NEC torej stavijo na čim večjo raznovrstnost – o uspehu te strategije pa bo seveda odločal čas in predvsem kupec.

www.nec.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji