Objavljeno: 3.6.2005

Nekaj več o Yonahu

Intel je postregel z nekaj več podatki o prihajajočem mobilnem procesorju, ki bo v letu 2006 zamenjal sedanji Pentium M. Gre za prvi dvojedrni mobilni procesor in hkrati za prvi procesor, ki bo izdelan v 65 nm tehnologiji.

Procesor bo imel 151,6 milijona tranzistorjev (sedanji Pentium M 140 milijonov), frekvenca zunanjega vodila bo 667 MHz, podprt pa bo Hyperthreading (operacijski sistem bo videl 4 navidezne procesorje). Obe jedri bosta uporabljali skupnih 2 MB drugonivojskega predpomnilnika (sedanji dvojedrni Pentium D ga imajo dvakrat po 1 MB), koncept, ki ga pri Intelu imenujejo SmartCache. Skupen predpomnilnik naj bi bil prednost zaradi boljše izkoriščenosti, saj bo ob le enem aktivnem jedru to lahko dostopalo do polnih 2 MB, hkrati pa bodo nekateri podatki lahko uporabljeni z obeh strani, brez poseganja v pomnilnik.

Kljub dvema jedroma bo procesor trošil le 25 Watov električne energije, kar je približno toliko kot Pentium M. To naj bi bilo posledica izboljšane tehnologije SpeedStep in manjših izgub na tranzistorjih velikosti 65 nm. Čeprav velja, da imajo manjši tranzistorji večje izgube, Intel trdi, da je izgube na svojih 65 nm elementih celo zmanjšal v primerjavi s sedanjimi elementi velikosti 90 nm.

Intel je končno tudi potrdil, da nov procesor ne bo premogel 64-bitnih ukazov. Menda zaradi tega, ker bi dodatna logika zanje trošila preveč električne energije. Odločitev je vseeno nenavadna, saj je prav Intel tisti, ki je razvijalce opozarja naj že danes razvijajo programe za 64-bitna okolja, saj da je v tem prihodnost. Poleg tega bo Microsoftov Longhorn narejen samo za 64-bitne računalnike.

Yonah je v delujoči fazi že kar nekaj časa (fotografija je bila narejena marca 2005), na tržišču pa bo prihodnje leto.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji