Objavljeno: 30.4.2003

Nesoglasja okoli standarda za spletne poslovne storitve

IBM, Microsoft, SAP, BEA Systems in Siebel Systems naj bi se v maju med telekonferenco dokončno dogovorili o prihodnosti in tehničnih podrobnostih novega spletnega standarda za spletne storitve BPEL (Business Process Execution Language for Web Services). Ta bo omogočal avtomatizacijo zapletenih poslovnih procesov med in v podjetjih.

Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da se podjetja ne morejo uskladiti s konzorcijem W3C, ki skrbi za standardizacijo spletnih protokolov in standardov, zato pri izdelovalcih programske opreme, ki naj bi podpirala nov standard, obstaja bojazen, da bodo želela podjetja, ki so standard razvila, tudi plačilo za uporabo novega standarda.

Doslej so namreč bili vsi pravi spletni standardi internetni javnosti dostopni brezplačno - nobeno od podjetij, ki jih je razvijalo, ni smelo zaračunati uporabnine zanje. In zato je zelo pomembno, da ostane tudi nov standard za spletne storitve BPEL brezplačen. Po trditvah podjetij, ki so ga zasnovala, bo tako tudi ostalo - vendar bo sprva programska oprema, ki bo omogočala takšno poslovanje, plačljiva. Zagotovo pa bodo sčasoma na voljo tudi brezplačne rešitve z odprto kodo, trdijo pri IBM-u.

IBM, Microsoft in SAP so standard posredovali v preučitev organizaciji za napredek standardov za strukturiranje podatkov, OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), njihova tekmeca Sun in Oracle pa temeljito sodelujeta s konzorcijem W3C.

Nejasno je trenutno predvsem, ali bodo pri OASIS sodelovali z W3C ali pa bodo ubrali povem svojo pot pri uvedbi in podpori standarda. OASIS ima sicer po mnenju opazovalcem manj dodelan sistem standardizacije, primanjkuje pa jim tudi formalnih možnosti za komunikacijo s konkurenčno skupino.

IBM in Microsoft sta po lastnih trditvah za standardizacijo izbrala OASIS zato, ker ima organizacija že bogate izkušnje pri usklajevanju standardov znotraj teh dveh podjetij - kritiki pa namigujejo predvsem na političnost odločitve in majanje oblasti standardizacijskega telesa W3C oziroma zagotavljanju nadzora nad standardom BPEL.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji