Objavljeno: 8.4.2011

.NET na Androidu

Izdelava in prenos programov na mobilne platforme ni ravno preprosta naloga, saj se razvojna orodja zanje večinoma razlikujejo od tistih za namizne računalnike. Družba Novell, nekoč eden vodilnih ponudnikov omrežnih operacijskih sistemov, vidi priložnost v tehnologiji Mono, s katero lahko omogočijo razvoj programov v Microsoftovih okoljih .NET in jeziku C# in nato prenos na mobilne platforme. Pravkar so objavili novo izvedbo programske paketa, ki omogoča razvoj .NET programov za okolje Google Android. Podobni paketi že obstajajo tudi za okolja Linux, Windows Phone 7, Mac OS X in Apple iOS (Mono Touch).

Paketi podpira razvoj programov v okolju Microsoft Visual Studio 2010, s posebnim dodatkom pa se lahko povežejo na programski vmesnik Android API in izvršno kodo paketa Mono, ki poskrbi za vse ostalo. Uporabiti je mogoče celo orodja za odpravljanje hroščev in preizkušati programe v Android simulatorju. Za programerje je zato postopek razvoja aplikacij na moč podoben tistemu, ki ga sicer delajo za okolje Windows.

Novell zagotavlja, da je tako narejena koda enostavno prenosljiva na druge mobilne platforme. Mono for Android stane v študentski različici 99 dolarjev, za vse ostale pa je potrebno odšteti 399 dolarjev. Obstaja tudi različica Enterprise, ki omogoča namestitev programov v poslovnem okolju neposredno na mobilne naprave, mimo spletnih trgovin, kot je Android Market.

http://mono-android.net/

http://www.mono-project.com/Main_Page

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji