Objavljeno: 21.5.2009

Netbooki dosegli 20 odstotkov trga prenosnih računalnikov

Čeprav so še nedavno v očeh proizvajalcev prenosnih računalnikov netbooki veljali za trenuten prodajni hit, pa je počasi vsem dobro jasno, da postajajo eden izmed strebrov ponudbe in prihodkov. Njihov tržni delež namreč že obsega petino trga prenosnih računalnikov, bo pa še rastel, saj se kljub slabšim gospodarskim pogojem dobro prodajajo.

Analitično podjetje DisplaySearch je predstavilo prodajne številke v segmentu prenosnih računalnikov. Kljub temu, da je prodaja v prvem letošnjem četrtletju glede na zadnjega lanskega upadla, kar je bilo seveda zaradi sezonske komponente tudi pričakovati, jo je tržišče prenosnih računalnikov presenetljivo dobro obneslo, saj je bilo znižanje prodaje vsega 3-odstotno. Velike zasluge za pokončno držo prenosnikov imajo prav netbooki, saj bi brez njihovega prispevka tržišče glede na primerljivo lansko obdobje nazadovalo kar za 19 odstotkov.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je nove lastnike našlo skoraj 6 milijonov netbookov, kar 30,5 odstotka pa jih je nosilo Acerjev logotip, s čimer je ta proizvajalec dobesedno povozil ASUS-ovo falango modelov EEE PC, ki je zmogla le polovico konkurentovega rezultata. Pri klasičnih prenosnikih trdno na svetovnem prestolu ostaja HP, ki je še povečal svoj tržni delež na 24,1 odstotka, saj je uspel prodati kar 7,3 milijona prenosnikov.

www.displaysearch.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji