Objavljeno: 22.9.2003

Netbotz za nadzor

Podjetja zahtevajo čim bolj brezhibno in varno delovanje opreme IT, poskrbeti pa morajo tudi za nadzor nad dostopom do računalniškega centra in hiter odziv v primeru težav. Z izdelki ameriškega podjetja Netbotz, ki so odslej na voljo tudi na slovenskem trgu, je mogoče nadzirati tako stanje v prostoru kot delovanje strojne opreme. Netbotz nadzira stanje temperature, vlažnosti in pretok zraka, s kamero posname vse dogodke, vgrajeni senzorji pa opozarjajo pred nevarnostjo požara ali vloma v varovan prostor.

Z dodatnimi senzorji se je mogoče zavarovati tudi pred izlivi tekočin. Še bolj zanimiv je nadzor nad delovanjem opreme. Vsakemu kosu opreme je namreč mogoče dodeliti naslov IP, pa naj gre za luč, vrata, klimatsko napravo ali ventilator v usmerjevalniku ali procesor v strežniku. Če nekdo prižge luč ali odpre vrata, če se procesor pregreva ali če ventilator ne dosega potrebnega števila vrtljajev, Netbotz opozori na spremembo ali težavo s pošiljanjem e-pošte ali SMS-a, pa tudi s pomočjo protokolov SNMP, HTTP ali FTP.

Za priključitev Netbotzevih nadzornih naprav mora imeti podjetje dostop preko modema, etherneta ali brezžični dostop (802.11b), saj je mogoče vse nadzorovane naprave pa tudi prostor preveriti preko spletnega brskalnika. Netbotz je prav zaradi tega primeren tudi za oddaljene lokacije, ki so brez stalne prisotnosti ljudi. Cena za Netbotzeve izdelke se giblje od 1200 do 3000 evrov.

Netbotz so leta 1999 ustanovili v ZDA, kjer sta tako razvoj kot izdelava nadzornih naprav. Doslej so pridobili več kot 2.000 strank v 40 državah po vsem svetu, prodali so okrog 20.000 naprav, lani pa so imeli 11,5 milijona evrov prometa.

http://www.netbotz.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji