Objavljeno: 16.3.2007

Netgear in Linksys predvajata v visoki ločljivosti

Proizvajalci omrežnih izdelkov postajajo vse bolj tudi ponudniki zabavne elektronike, pri tem pa s pridom združujejo računalniško tehnologijo in povezave v izdelke za domačo zabavo. Podjetje Netgear je tako na sejmu CeBit predstavilo nov predvajalnik Digital Entertainer HD (EVA8000), ki uporabnikom omogoča predvajanje digitalnih vsebin prek domačih omrežij v domače sisteme za zabavo z visoko ločljivostjo. Digital Entertainer HD podpira odprte standarde za pretakanje digitalnih vsebin iz računalnikov z operacijskimi sistemi Windows, Mac ali Linux, omrežnih naprav za hrambo, naprav USB (npr. iz ključev USB in predvajalnikov iPod) in s priljubljenih internetnih strani, kot sta YouTube in Flickr.

Sprejemnik samodejno poišče in organizira večpredstavne datoteke v enotno knjižnico, ki je dostopna prek daljinskega upravljalnika, pri čemer uporabnik ne potrebuje strežniške programske opreme za vsebine, ki se nahajajo na računalnikih v omrežju. EVA8000 vsebuje vmesnik HDMI (High-Definition Multimedia Interface), ki omogoča prikaz slike z ločljivostjo do 1080p na televiziji z velikim zaslonom, optični digitalni avdio izhod (TOSLINK) pa v ojačevalnik pošilja digitalni prostorski zvok.

Predvajalnik zna poleg običajnih zapisov MPEG1, 2 ter datotek AVI, WMV in Xvid prikazovati tudi posnetke v visoki ločljivosti (HDTV) v zapisih MPEG 4 in WMV 9, ki jih prenesemo prek interneta. Podprto je tudi predvajanje vsebin z digitalno zaščito Windows Media DRM. Poleg teh zmožnosti ima tudi zanimive stranske funkcije, kot je zmožnost delovanja v omrežju predvajalnikov, kjer lahko denimo film ustavimo na enem predvajalniku in nadaljujemo s predvajanjem na drugem predvajalniku v drugi sobi. V kolikor imamo v računalniku vgrajeno TV kartico, lahko na daljavo prožimo snemanje programov, na televizorju pa lahko s pomočjo predvajalnika prikazovati tudi običajno namizje omrežnega osebnega računalnika. Za nameček ima EVA8000 vgrajen poleg ožičenega tudi brezžični omrežni priključek za prenos vsebin brez kabelskih povezav.

Zanimiv večpredstavni predvajalnik so predstavili tudi pri podjetju Linksys. Predvajalnik KiSS 1600 je prav tako sposoben predvajati omrežne datoteke v visoki ločljivosti, le da je tu možna le kombinacija z ožičenim omrežjem. Vsebine v zapisih Windows Media 9 HD, Windows Media 9, H.264/AVC, MPEG, MPEG2, MPEG4, DivX, WMA, WMA9-Pro3, AAC, MP3 in Ogg Vorbis so prikazane prek vmesnika HDMI na ustrezno opremljenem televizorju. Za razliko od predvajalnika Netgear ima KiSS 1600 vgrajen tudi predvajalnik DVD, ki omogoča med drugim pretvorbo navadnih DVD vsebin v signal visoke ločljivosti. Vsebuje tudi vmesnik USB za povezovanje s prenosnimi pomnilniškimi napravami. KiSS 1600 je že v prodaji, stal pa bo približno 500 evrov.

Netgear Digital Entertainer HD (EVA8000).

Linksys KiSS 1600.

http://www.netgear.com

http://www.linksys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji