Objavljeno: 14.5.2004

NetWorld+Interop: vnovična rast prodaje vliva optimizem

V Lase Vegasu se je sredi maja odvijala konferenca NetWorld+Interop, na kateri se vsako leto srečajo proizvajalci omrežnih in komunikacijskih izdelkov. Letošnja je bila po nekaj sušnih letih polna optimizma, saj je prodaja v letošnjem letu zopet začela opazno rasti, obenem pa se povečuje povpraševanje po novih storitvah in izdelkih. Na tem področju sicer ZDA že nekoliko zaostajajo za evropskimi trgi, ki vodijo na številnih področjih, kot so širokopasovne povezave do doma in mobilna telefonija. Povezave DSL šele zdaj dobivajo v ZDA pravi razmah, tako da je bila uvedba te storitve s strani družbe MCI eden od najbolj vidnih dogodkov na sejmu.

Sicer pa je v ospredju na letošnjem srečanju kar nekaj vročih tehnologij. Po prvih ne preveč uspelih poskusih izpred nekaj let se močno povečuje povpraševanje po izdelkih za internetno telefonijo (VoIP), kjer je videti, da bo v drugem krogu moč videti precej implementacij tudi v praksi. Anketa med obiskovalci sejma je pokazala, da jih okoli 10% (od skupno 50.000) v svojih podjetjih že uporablja ali implementira VoIP rešitve, 25% pa o tem resno razmišlja. Zlasti zato, ker so tehnologijo sprejela za svojo tudi telekomunikacijska podjetja, ki so še nedavno od tega zagovarjala klasične telefonske sisteme. Nova generacija izdelkov pa s pridom izkorišča druge vroče tehnologije, kot so brezžične omrežne povezave, tako da mnogi vidijo prihodnost za VoIP tudi na področju mobilne telefonije.

Danes seveda nobena konferenca na temo omrežnih tehnologij ne more mimo novih izdelkov na področju brezžične tehnologije. V pričakovanju na nove hitrejše tehnologije, kot je Wi-Max in uradne standarde organizacije IEEE s področja varnosti in kakovosti storitev, si proizvajalci prizadevajo, da bi za svoje omrežne izdelke našli nove možnosti rabe. Brezžična omrežna oprema pa med tem dobiva vse večjo podporo znotraj podjetij, zato je treba poskrbeti tudi za ustrezne rešitve. Kar nekaj proizvajalcev, na čelu s Ciscom, je predstavilo nove izdelke, ki prinašajo brezžično tehnologijo tudi na nivo največjih omrežnih stikal, kar je predpogoj za množično rabo v velikih omrežjih. Symbol pa je na tem področju predstavil paket Mobility Services Suite, celovit sistem, ki omogoča hitro in enostavno dodajanje brezžične omrežne podpore ter podporo za brezžične odjemalce.

Omrežja so seveda zelo tesno povezana z rešitvami za varnost, kar je danes največja težava na tem področju, pa tudi v računalništvu nasploh. NetWorld+Interop je zato bil tako izbran za kraj predstavitve nove specifikacije združenja Trusted Computing Group (TCG), ki bo omogočala boljšo zaščito pred virusi, predvsem pa mehanizme za preprečevanje širjenja virusov v omrežjih z izdelki različnih proizvajalcev. Pobudo podpirajo velika imena, kot so Intel , HP, Verisign, Extreme Networks, Foundry Networks, Funk Software, iPass, Juniper Networks, Network Associates, Sygate, Symantec, Trend Micro in Zone Labs.

Specifikacija Trusted Network Connect (TNC) bo omogočala vzpostavitev omrežnih politik, ki bodo zagotavljale minimalni nivo varnosti, s čimer naj bi preprečili zlasti hitre epidemije. Med drugim bo zahtevala postopek avtentikacije pred prijavo v omrežje, postopek za karanteno v primeru okužb in postopek za ažuriranje definicij ter orodij za odpravljanje težav. Šele tedaj bo vzpostavljen ustrezen nivo zaupanja za nemoteno omrežno komuniciranje. Avtorji imajo v načrtu tudi poseben čip Trusted Platform Module, ki bo zagotavljal podporo specifikaciji TNC, vendar ta ne bo obvezen za zagotovitev skladnosti, temveč bo v izdelkih hitrejšo in enostavnejšo implementacijo.

Velik poudarek je trudi na obvladovanju omrežnih sistemov, ki postajajo vse večji in težko nadzorljivi. 3Com je tako predstavil novo orodje Network Director, ki omogoča upravljanje s spremembami, kar je ključno orodje pri razprostranjenih omrežjih. Singlestep Technologies pa je predstavilo orodje Unity 2.0, ki omogoča spremljanje omrežnih dogodkov in napak čez omrežno opremo različnih proizvajalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji