Objavljeno: 25.2.2003

NewCard -- razširitvene kartice prihodnosti

Skupina vodilnih proizvajalcev računalniške opreme je najavila novo tehnologijo NewCard, ki bo čez nekaj let nadomestila današnje razširitvene kartice v namiznih in prenosnih računalnikih. Nove kartice NewCard naj bi bile manjše od današnjih kartic PCMCIA, z računalnikom pa bodo komunicirale prek vodila PCI Express (v izvedbah 2x in 4x, z dvemi oziroma štirimi zaporednimi kanali). Uporabljene pa bodo tudi nekatere lastnosti vmesnikov USB 2.0.

Pobudo za nastanek novega standarda so podprla ključna združenja na področju računalniških vmesnikov, kot je PCI SIG (ta bdi nad razvojem kartic PCI in PCI Express), PCMCIA (standard za kartice za prenosne računalnike) in USB-IF (razvoj zaporednega vodila USB). Svojo podporo so najavila tudi podjetja, kot so Intel, IBM, Microsoft, Dell, HP in drugi. To pomeni, da predlog standarda podpira večina tistih, ki odločajo o njegovem uspehu.

Nove kartice naj bi pomenile velik korak naprej, saj bodo spremenile način, kako računalnike nadgrajujemo z dodanimi moduli. Reže, ki so dosegljive samo iz notranjosti računalnika naj bi zamenjale take, kjer lahko kartico vtaknemo v računalnik od zunaj, podobno kot pri prenosnikih. Kartice bodo zaprte v ohišje, podobno kot današnje kartice PCMCIA, kar bo zagotavljalo boljšo zaščito vezij in lažjo nadgradljivost. Poleg tega sta v predlogu vsaj na začetku predlagani navadna in dvakrat debelejša izvedba kartic, slednja pa bo lahko vsebovala tudi pomnilniške nosilce, kot so mini (1,8-palčni) diski in pomnilniška vezja Flash RAM.

Kartice NewCard naj bi nadomestile vse današnje vmesnike z izjemo grafičnih kartic, za katere nameravajo uporabiti širše vodilo PCI Express (s 16 do 32 kanali), saj je tu količina podatkov večja. Zaradi večjega števila nožic bo tudi izvedba grafičnih kartic fizično drugačna in vsaj v prvi fazi zelo podobna današnjim karticam AGP (brez ohišja, kar zagotavlja bolje odvajanje toplote).

Specifikacija NewCard nosi trenutno oznako 0.7, kar pomeni, da bo minilo še nekaj mesecev do dokončne uskladitve lastnosti. Izdelke zato ne moremo pričakovati pred koncem leta 2004 ali začetkom 2005, čeprav bo Intel zagotovo PCI Express podprl še pred tem.

http://www.intel.com

http://www.pcisig.org

http://www.usb.org

http://www.pcmcia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji