Objavljeno: 28.7.2012

Ni za nas: Googlovo optično omrežje

Google v Kansas Cityu v državi Missouri začel ponujati svojo dolgo napovedovano storitev Google Fibre, s katero želijo aktivno pomagati pri širitvi širokopasovnih omrežij v ZDA. S tem korakom se je Google aktivno vmešal v posel, ki je doslej tipično pripadal telekomunikacijskim ali kabelskim ponudnikom, nudi pa povezave s hitrostjo tja do 1 Gb/s neposredno do doma.

Iz evropskega, celo slovenskega zornega kota se vse skupaj sicer ne zdi nič posebnega, saj optične povezave poznamo že lep čas tudi pri nas, zanimiv pa je pristop, ki ga je Google ubral za svoje omrežje Fibre. Kupci lahko namreč izbirajo med tremi paketi, od katerih eden nudi (skoraj) brezplačen širokopasovni dostop do interneta in to za obdobje 7 let! Toda to je le eno od presenečenj.

Zanimiv je že način zbiranja kandidatov. Na začetku so objavili le možnost prijave v izbranih četrtih/soseskah Kanzas Citya, kamor se lahko prijavi vsakdo s prijavnino v višini desetih dolarjev. Od tu dalje je vse na stanovalcih oziroma soseskah. Tam, kjer bodo zbrali največ interesentov (glede na število hiš), bodo začeli prej in morda cel pod boljšimi pogoji. Jamčijo pa, da bodo vse izbrane soseske dobile optično povezavo do konca leta 2013.

Še bolj zanimivi pa so paketi. Začnimo z najdražjim - cena 120 dolarjev na mesec (96,70 evrov po trenutni menjavi) se zdi razmeroma visoka, če ne preberemo naprej. Za ta denar uporabnik namreč dobi internetno povezavo s hitrostjo 1 Gb/s, tablico Google Nexus 7 (Google jo v tem kontekstu označuje kot "pameten daljinec"), sprejemnik za TV programe (settop-box, 160 kanalov), snemalnik (DVR, z vgrajenim diskom), omrežni usmerjevalnik in 1 TB (!) prostora v storitvi Google Drive. Brez začetne priključnine in z vezavo za samo 24 mesecev.

Za primerjavo - v Sloveniji je treba za optično povezavo 100 Mb/s plačati med 60 evrov (T-2) in 114 evrov (SiOL). Google Fibre je torej neprimerno cenejši. Omeniti velja, da je samo storitev Google Drive za 1 TB v redni prodaji vredna 50 dolarjev.

Uporabniki v Kanzas Cityu se bodo lahko odločili še med dvema cenejšima možnostma. Kdor ne želi vse naštete opreme, si bi lahko omislil samo internetno povezavo 1 Gb/s, ki bo stala 70 dolarjev na mesec, pri čemer je 1 TB Google Drive že vštet. Potemtakem sledi, da je "čista" gigabitna povezava vredna zgolj 20 dolarjev (16 evrov) na mesec! Je pa treba v tem primeru odšteti 300 dolarjev za začetno vzpostavitev.

Marsikoga pa bo premamila tako rekoč "brezplačna" povezava, ki pa v resnici to ni. Googlu je treba namreč odšteti 300 dolarjev za začetno postavitev ali pa to odplačevati 25 dolarjev na mesec za obdobje 12 mesecev. Po tem bo Google ponujal brezplačni dostop za dobo vsaj sedmih let, pri čemer je hitrost umetno omejena na 5 Mb/s v smeri proti uporabniku in 1 Mb/s proti internetu.

Mnogi že napovedujejo, da utegne dodobra pretresti ameriški telekomunikacijski trg.

http://googlefiberblog.blogspot.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji