Objavljeno: 9.8.2006

Nikon D-80

Nikon D-80 jenov zrcalno-refleksni fotoaparat srednjega razreda, ki bo nadomestil doslej nadvse priljubljen model D-70. Novinec premore tipalo CCD z 10,2 milijoni pik, s številnimi novimi samodejnimi in naprednimi funkcijami pa je namenjen zahtevnejšim amaterjem. Združitev senzorja formata DX in F bajoneta objektiva, zagotavlja združljivost s širokim spektrom objektivov Nikkor AF in DX, ki so zasnovani izključno za Nikonove digitalne zrcalno refleksne fotoaparate.

Povsem na novo so zasnovali digitalni procesor, ki slike obdeluje v 12-bitni ločljivosti posamezne barve. Vse to pa omogoči posnetke bolj naravnega videza in večjo verodostojnost barv. Nikonovo 3D barvno matrično merjenje II zagotavlja natančen nadzor avtomatske osvetlitve tudi v najtežjih svetlobnih pogojih, pri čemer si pomaga tudi z vgrajeno podatkovno bazo več kot 30.000 motivi resničnih posnetkov, ki jih uporablja za izračun končne vrednosti osvetlitve. Sistem avtomatskega ostrenja na 11 poljih AF zagotavlja dosledno hitro in natančno ostrenje tudi v spremenljivih pogojih fotografiranja.

D-80 je pripravljen na zajem slik v 0,18 sekunde po vklopu in ima najmanjši možni zamik sprožilca pribl. 80 milisekund. Hiter procesor omogoča zaporedno fotografiranje s 3 posnetki v sekundi v seriji do 100 posnetkov JPEG v srednji ločljivosti. Podatke fotoaparat shranjuje na kartice SD. Ohišje je bolj kompaktno kot pri predhodniku D-70, Nikon pa ostaja zvest dosedanji razporeditvi ključnih delov in tipk. Vgrajen je LCD zaslon z diagonalo 6,3 cm in ločljivostjo 230.000 pik.

Nikon je prenovil tudi sistemsko programsko opremo, ki ima odslej tudi funkcijo za retuširanje posnetkov na samem fotoaparatov. Z njo lahko odstranjujemo učinke rdečih oči, obrezujemo in prekrivamo posnetke, določamo večkratno in D-osvetlitev. Dodali so tudi nove avtomatske programe Vari-program za zahtevnejše posnetke, kot so avto, portret, pokrajina, makro, šport, nočna pokrajina in nočni portret.

http://www.nikon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji