Objavljeno: 17.7.2008

Nikon D2XS v vesolju

Sredi julija se vesoljsko plovilo Discovery po 14-dnevnem obisku mednarodne vesoljske postaje ISS vrnilo na Zemljo. Japonski astronavt Akihiko Hoshide je na ISS namestil nov eksperimentni modul Kibe, vso dogajanje pa so posneli Nikonovi aparati, med katerimi je bilo šest modelov D2XS.

Na zadnji misiji plovila Discovery so bili uporabljeni številni Nikonovi izdelki, med drugim šest digitalnih zrcalno-refleksnih aparatov Nikon D2XS, trije NIKKOR objektivi (AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24mm f/4G IF-ED in AF DX Fisheye-Nikkor 10.5mm f/2.8G ED) ter bliskavice (SB-800). Astronavti so naredili več zanimivih posnetkov plovila, njegovih delov in okolice, pa tudi planeta Zemlje, za nameček pa so štiri fotoaparate pustili na vesoljski postaji ISS za bodoče fotografiranje dogajanja.

Digitalni fotoaparati, uporabljeni v vesolju, se od svojih bratov, ki jih lahko kupimo na prodajnih policah trgovin le malo razlikujejo - pri Nikonu so skladno z zahtevami agencije NASA zamenjali zgolj mazivo nekaterih mehanskih sklopov in na aparat namestili prirejeno strojno programsko opremo, vsi ostali deli aparata so nespremenjeni. Aparati D2XS, ki premorejo največjo ločljivost 12,4 milijona točk in v sekundi posnamejo 5 vrhunskih posnetkov, so tehnično ne le ustrezali, temveč tudi presegli najvišje zahteve in najtežje preizkuse agencije NASA. Nikon sicer že desetletja opremlja agencijo NASA z vrhunskimi fotoaparati, namenjenimi vesoljskim operacijam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji