Objavljeno: 5.4.2011

Nikon D5100

Nikon je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat D5100, ki je marsikatero lastnost podedoval od večjega brata D7000. Za začetek ima tipalo enako ločljivost - 16,2 milijonov pik, D5100 pa podpira tudi zajem video posnetkov v visoki ločljivosti 1080p. Naslednik zelo priljubljenega modela D5000 ima še kompaktnejše ohišje, novost je vrtljivi in 7,5-centimetrski zaslon. Hkrati je to prvi Nikonov DSLR, ki podpira paleto posebnih učinkov, tako za fotografije in video posnetke, brez da bi za to potrebovali računalnik in poseben programa za urejanje posnetkov.

Fotoaparat se lahko pohvali z izredno visoko občutljivostjo (ISO do vrednosti 25.600, pri črno-belih posnetkih celo 102.400), kar naj bi omogočalo slikanje tudi ob skoraj popolni temi.

V fotoaparatu se nahaja še prilagodljiv sistem 11-točkovnega sistema AF s štirimi načini delovanja, vključno s 3D sledenjem, pri katerem lahko neprekinjeno fotografiramo s hitrostjo do 4 posnetkov na sekundo. Nova so funkcija HDR (High Dynamic Range - visok dinamični razpon) in funkcija Active D-Lighting ohranjata podrobnosti pri ekstremnih svetlobnih kontrastih. HDR z enim pritiskom na sprožilec posname dve sliki pri različnih osvetlitvah, ki sta nato združeni v eno sliko z višjim dinamičnim razponom.

Prvič je Nikon za fotoaparat naredil tudi opcijski zunanji mikrofon ME-1, ki naslavlja tiste, ki vse bolj pogosto s fotoaparati delajo video posnetke. Pohvali se lahko s filtri za zmanjševanje šuma (vetra), usmerjenim zajemom, pa tudi možnostjo uporabe na daljavo s pomočjo priloženega kabla. Novi Nikon D5100 bo pri nas na voljo konec aprila, za samo ohišje bo treba odšteti 699 evrov, v kompletu z objektivom 18-55 VRII pa 809 evrov.

http://www.nikon.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji