Objavljeno: 2.7.2008

Nikon predstavil novi profesionalni DSLR aparat

Novi aparat nosi oznako D700 in se po zmogljivostih uvršča med D3 ter D300. Gre za le drugi Nikonov digitalni SLR aparat katerega tipalo je enake velikosti kot pri tradicionalnem filmu – torej 35 mm oziroma Leica format (pri Nikonu to imenujejo FX format). Tipalo je enako kot pri njihovem prvem tovrstnem aparatu, modelu D3. Tudi tu aparat zazna objektiv manjšega formata DX (ki ga uporabljajo cenejši DSLR aparati in pomeni povečavo goriščnice za faktor 1,5) in ustrezno prilagodi vse nastavitve (predvsem ločljivost). Ohišje je približno take velikosti kot pri D300, tako da so združili vse prednosti velikega tipala s prednostmi ki jih prinaša manjše (in hkrati lažje ter cenejše) ohišje. Aparat je tako mišljen kot konkurenca Canonovem EOSu 5D, ki pa naj bi še letos dobil naslednika.

Nikonov D700 skriva v osrču tipalo ločljivosti 12 milijona slikovnih točk, razpon ISO seže od 200 pa do 6400. Hitrost zajemanja fotografij je pet slik na sekundo oziroma osem pri uporabi akumulatorskega držala. Za razliko od dražjega modela D3 bo tu na voljo vgrajena bliskavica, čeprav bo večina naprednih uporabnikov raje segla po dodatni bliskavici. Okvirna cena naj bi bila 2.599 EUR, cene morebitnih kompletov (torej ohišje ter objektiv) še niso znane.

Poleg aparata so pri Nikonu pokazali še novo bliskavico, model Speedlight SB-900, ki bo zamenjala model SB-800. Prinaša predvsem hitrejše čase polnenja ter razširjen doseg pokritih goriščnic (zooma). Cena še ni znana, bo pa primerljiva s trenutno ceno SB-800, torej okoli 500 EUR. Zadnje dve novosti pa sta zanimivi predvsem za profesionalne fotografe, gre za objektiva PC-E 45 mm F 2,8D ter PC-E 85 F 2,8D. Oznaka PC-E pomeni perspective control (tovrstni objektivi so znani tudi pod imenom tilt-shift), kar se največ uporablja pri arhitekturni fotografiji. Cena prvega objektiva bo 1959 EUR, cena drugega pa 1779 EUR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji