Objavljeno: 21.9.2011

Nikonova nova dvojčka

Danes je Nikon na tiskovni konferenci predstavil dva nova digitalna fotoaparata z izmenljivimi objektivi, a brez zrcal in zaklopa. Gre torej za Nikonov vstop v segment, kjer sta doslej najmočnejša Panasonic ter Olympus, Nikon pa svojo novo serijo imenuje One, po njihovo pa gre za kamere A-CIL (Advanced Camera with Interchangeable Lens). V njej so predstavili dva aparata, modela J1 ter V1.

Oba aparata imata enako tipalo, to premore 10 milionov pik, po velikosti pa je manjše od tipal v primerljivih konkurenčnih aparatih, faktor goriščnice je tu 2,7. Skupaj z aparatoma so predstavili tudi nekaj novih objektivov, seveda je bajonet povsem nov (z adapterjem pa bo mogoče uporabljati tudi vse ostale Nikkor objektive F bajoneta). V kompletu bodo uporabniki po vsej verjetnosti največkrat posegli po novem objektivu 10 – 30 mm (torej 27 – 81 mm v klasičnem formatu), nam pa se zdi zanimivejši fiksni objektiv 10 mm f/2,8 (prevedeno torej 27 mm).

Aparata ciljata na uporabnike, ki cenijo lepo oblikovanje, sploh manjši J1 je zelo elegantnega videza. Večji V1 pa očitno cilja na malce zahtevnejše uporabnike, saj ima tudi možnost uporabe zunanje bliskavice (J1 ima bliskavico vgrajeno), v prihodnje pa lahko pričakujemo še več dodatkov. Oba aparata se sicer hvalita z izredno hitrim delovanjem (tudi do 60 slik na sekundo pri polni ločljivosti), seveda pa zmoreta zajeti tudi video polne ločljivosti HD.

www.nikon.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji