Objavljeno: 3.9.2005

Nikonove novosti

Nikon je na sejmu IFA predstavil niz novosti v paleti digitalnih fotoaparatov, med katerimi je tudi nekaj posebnežev. Po letu 2003 so tako zopet predstavili fotoaparat, ki ima objektiv v vrtljivem delu ohišja. Nikon Coolpix S4 se zato lahko kljub razmeroma skromnim meram pohvali z 10-kratnim optičnim zumom, 2,5-palčnim zaslonom in tipalom s šestimi milijoni pik. Tudi sicer ima fotoaparat niz zanimivih funkcij, kot so D-Lighting za samodejno popravljanje slabo osvetljenih slik, orodje za odpravljanje rdečih oči, samodejno ostrenje, ki zna slediti obrazom in AE-BBS, ki samodejno izbere najboljšo osvetlitev iz niza posnetih fotografij. Coolpix S4 bo na voljo za 400 evrov.

Nikon Coolpix S4.

Nikon Coolpix S3 je nov predstavnik v razredu ultra lahkih in tankih modelov. V videzu in tehničnih lastnostih je zelo podoben predhodniku Coolpix S3, le da nudi višjo ločljivost - tokrat 6 milijonov pik. Značilen je tudi objektiv z uporabo posebnega sistema leč, zaradi česar objektiv ne štrli iz aparata, kljub temu pa nudi 3-kratni optični zum. Fotoaparat je debel manj kot 2 centimetra in tehta 119 gramov, stal pa bo približno 359 evrov.

Nikon Coolpix S3.

Nikon Coolpix P1 in P2 sta posebneža predvsem v temu, da imata vgrajen brezžični omrežni vmesnik Wi-Fi (802.11 b/g), s katerim lahko slike posnete na pomnilniški kartic posredujta neposredno na računalnike opremljene s posebno programsko opremo PictureProject (žal ne neposredno na FTP strežnik ali kak drug internetni servis). Sicer gre za fotoaparata z 3-kratnim optičnim zumom, nekaterimi dodatnimi funkcijami za obdelavo fotografij na samem fotoaparatu, P1 in P2 pa se razlikujeta v ločljivosti, 5 oziroma 8 milijonov pik, ter ceni - 329 oziroma 429 evrov.

Nikon Coolpix P1 in P2.

Zanimiv je tudi model Coolpix L1, ki za razmeroma malo denarja, 299 evrov, nudi zmogljivost 6,2 milijona pik in objektiv s 5-kratnim optičnim zumom, kljub temu pa so ohranili razmeroma majhne dimenzije celote.

Nikon Coolpix L1.

V času sejma so v javnost prišli tudi tehnični podatki o novem digitalnem SLR modelu D200, ki bo imel ločljivost tipala kar 12,4 milijona pik. Tipalo velikih dimenzij (23,7 x 15,7 mm) bo nudilo občutljivost ISO od 100 do 800, aparat bo podpiral objektive Nikkor DX in Nikkor AF, obljubljajo pa tudi zelo hitro delovanje, še posebej skoraj trenutno pripravljenost za fotografiranje ob vklopu. Za zapiranje zaslonke bo zamik le 52 ms, kar pomeni, da bo aparat prava poslastica za izkušene fotografe. Cena še ni določena.

Nikon D200.

http://www.nikon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji